KОНЦЕНТРАЦИЈА ПОЛЕНА АМБРОЗИЈЕ 20 ПУТА ВЕЋА ОД ГРАНИЧНИХ ВРЕДНОСТИ- ПРИВАТНЕ ПАРЦЕЛЕ НАЈВЕЋИ РЕЗЕРВОАРИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Из Агенције за заштиту животне средине упозоравају како је ситуација са амброзијом поприлично лоша, а то потврђују и мерења која показују 20 пута веће вредности полена од оних граничних када грађани не осећају никакве тегобе због алергије.

Најгори резултати мерења су у Војводини, и то у Врбасу. Ако је гранична вредност 30 поленових зрна по метру кубном ваздуха, у Врбасу је 1. септембра измерено 674. У Апатину се улажу велики напори на уништавању ове коровске биљке.

-Завршили смо општину Апатин и део Сомбора и тренутно косимо атарске путеве на потезу према Суботици, каже за радио Дунав Александар Kларић из новосадске Циклонизације. Овом предузећу је поверен посао уништавања амброзије на територији општине Апатин. Kларић је упутио апел пољопривредницима да узму учешће у сузбијању амброзије, јер је према његовим речима на приватним парцелама и највећи проблем.
Хтео бих да упутим апел апатинским пољопривредницима, да након скидања усева што пре приступе обради земљишта јер амброзија користи тај моменат како би се даље ширила и напредовала. То су хектари и хектари под амброзијом … њиве су препуне амброзије. Ми косимо атарске путеве и друге јавне површине али амброзија на приватним парцелама, на њивама достиже висину од 2 до 2,5 метра. Још једном апелујем на приватнике који имају велике површине земље да буду одговорни, са својих поседа уклоне амброзију и помогну у борби против ове биљке, поручио је Kларић.

Особе које су осетљиве на полен амброзије изложене су скоро 20 дана великим количинама овог алергена, а тако дуга изложеност овом алергену и у тим количинама “кумулативно делује на организам”.

Поред амброзије забележена су цветања још неких алергених биљака попут коприве, конопље, штирева и корова. Иако, на пример, коприва сама по себи није јак алерген, у комбинацији са овим вредностима компликује ствари алергичним особама, кажу из Агенције за заштиту животне средине.

Амброзија у овом тренутку полако завршава своје цветање па се од 15. септембра може очекивати олакшање. Међутим, не и ове године. Kише које су очистиле ваздух уједно су залиле вегетативну масу амброзије и то је парадокс. Kиша је у једном тренутку смањила вредност алергених полена, али је поспешила раст амброзије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.