КАТОЛИЧКИ ВЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ УСКРС

APATIN SOMBOR VESTI

Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве, прослављају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу, али се због пандемије неће одлазити у цркве.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, ускршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Ускрса и зове „чуваркућа“.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је верницима предстојећи Ускрс и у ускршњој посланици оценио да је коронавирус задао ударац човеку, али и да је пандемија потврдила да смо сви једна јединствена породица свих народа, језика, боја коже и култура.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.