КАТОЛИЧКИ ВЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ УСКРС

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве, прослављају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу, али се због пандемије неће одлазити у цркве.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, ускршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Ускрса и зове „чуваркућа“.

УСКРШЊА ЧЕСТИТКА АПАТИНСКОГ ЖУПНИКА ЈАКОБА ФАЈФЕРА

Грађанима апатинске општине који Ускрс славе по Грегоријанском календару, поруку је упутио апатински жупник и наддекан подунавски, Јакоб Фајфер:

Алелуја!

Са овим ускликом славимо Господа и црква најављује ускрснуће Исусово. За Ускрс је то посебан усклик јер то је усклик неизмерне радости која се догодила по Исусу Христу, нашем спаситељу. Он је ускрснуо, и шта то значи? Ускрснуо је након муке смрти коју је претрпео као човек, ради нас људи. Он се жртвовао за нас, да би нама омогућио вечни живот, опроштење греха и свих зла која чинимо, да се кајемо и да онда прихватимо њега који је пут, истина и живот, и то прави живот. Исус је онај који је ускрснуо и сасвим новим животом се обукао у вечност, као што јесте као човек и као Бог. Зато нама свети Павао апостол такође препоручује да скинемо са себе старо одело а то је све оно што није добро (зло, љубомора, грех, завист…) и да се обучемо у новога човека – у Исуса Христа а то значи обући се у љубав, доброту, благост, стрпљивост, радост… То је уистину Ускрс!

Драга браћо и сестре, Исус је једини спаситељ за све, па тако и за ову пандемију Корона вируса. Дакле, једино сигурно је молитва спасење коју удељује спаститељ Исус али требамо веровати. Без вере нема ништа. Он увек када оздрави некога или неко тражи оздрављење одговара: „вера те је твоја спасила“ или „нека ти буде како верујеш“.

Поново је Ускрс који нам доказује управо то да је Бог господар живота и смрти, својом смрћу како се каже у једној молитви, он је уништио нашу смрт и својим животом нам обећао ускрснуће и вечни живот. Па нека ово ојачање опет Ускрса у његову веру, у Исуса Христа самога, нека нам ојача веру да заиста знамо живети по божијим правилима и тако се радовати Богу и једни другима.

Овим речима желим свима који славе, срећан Ускрс!

У цркви „Узнесење Маријино“ у Апатину данас (02. април) од 18 часова ће бити служен „Петак муке Господње“, сутра (03. април) од 21 час ће почети Ускрсно бдење, а на дан Ускрса (04. април) служба у апатинској католичкој цркви ће почети у 8 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.