КАТОЛИЧКИ ВЕРНИЦИ ПОЧИЊУ ПРАЗНОВАЊЕ УСКРСА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Ускрс је за католичку цркву и вернике средиште читаве литургијске године, а ове године обележава се 4. априла по грегоријанском календару који поштују Римокатоличка црква, Словачка евангелистичка цркве и друге цркве западног обреда.

Припреме за Ускрс традиционално почињу на Велики четвртак, дан причешћа. Тог дана верници се подсећају Исусове последње вечере, његовог заробљавања на Маслиновој гори и почетка мучења. Празновање Ускрса наставља се Великим или Страшним петком, који је најзначајнији дан у недељи страдања. То је дан строгог поста и обичаји налажу да се не раде послови у кући, нити на њиви.
На Велики петак Црква и верници сећају се догађаја који су непосредно претходили Христовом распећу – од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, неуспелог покушаја да га оптуже, ношења крста на путу према Голготи, праштања џелатима, умирања, скидања са крста, помазивања миром, повијања тела платном и полагања у гроб.
Осим што је дан највеће хришћанске жалости, Велики петак је за Цркву и вернике и најозбиљније и најтајанственије стање човекове душе која се клања љубави и жртви Богочовека. На Велики петак по традицији фарбају се ускршња јаја, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв. У хришћанству је црвено јаје постало симбол васкрснућа. Ускрс који је прославља у недељу, највећи је хришћански празник којим се обележава Исусов повратак у живот. По веровању то се десило трећи дан после његове смрти, тј. прве недеље после Великог петка. Тог дана је Исус из куће првосвештеника Kајафе одведен до римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио на распеће на крсту. Исус је разапет и умро на Голготи, брду изван Јерусалима. Пред смрт рекао је: “Оче, опрости им. Не знају шта раде.” Васкрсењем свог тела из гроба Христос је крунисао све раније празнике, почев од Божића па све до Великог петка. Христос је победио својом добротом, несебичном жртвом и молитвом за своје мучитеље. Зато је то дан вечне радости.

Највећи хришћански празник верници Римокатоличке цркве, Словачке евангелистичке цркве и других заједница које поштују нови календар ове године славе месец дана пре православаца. Иначе, Ускрс спада у покретне празнике чији је датум променљив и сваке године, или бар сваке друге године пада на различит датум. Kао и код православаца, и код католика се Ускрс с радошћу дочекује међу верницима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *