ЈУЧЕ ЈЕ У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖЕН МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Јуче је у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ Апатин, обележен месец борбе против рака, под слоганом „Осврни се око себе, некоме треба твоја пажња“. Догађај је реализован у организацији Друштва за борбу против рака „Нада“ Апатин и Удружења грађана „За Апатин“ за чланове ових удружења као и за остале заинтересоване. Осим чланова апатинских удружења и заинетересованих грађана, догађају су присуствовали и чланови сомборског друштва „Удружење за борбу против рака“ заједно са председницом Удружења докторком Ђерђи Шарић, као и апатински уметник Душан Гладић који је присутнима говорио своје стихове.

Председница Друштва за борбу против рака „Нада“ Апатин, Биљана Бенић је за радио „Дунав“ истакла да је у случају оболевања од рака осим превенције и медицинске помоћи битан фактор ка излечењу управо пажња ближњих која је уједно и слоган овог удружења.

-Окупили смо се вечерас поводом обележавања месеца борбе против рака, али и да попричамо о плану рада за ову годину, а дошли су нам и гости из Сомбора „Друштво за борбу против рака“ са којима сарађујемо, од којих смо заправо и потекли. Имамо замисао да ове године направимо једну представу у којој би учествовали и наши чланови, а у сарадњи са апатинским Културним центром. Желимо да позовемо људе да обрате пажњу на оне око себе и помогну коме је помоћ заиста потребна. Из сопствених искустава знамо да велики удео у опоравку болесника и даљем опоравку и враћању неком нормалном животу има управо та помоћ људи око њих. Када се мисли на помоћ ту су првенствено пажња ближњих, нежност, разговор.

Испред друштва „Удружење за борбу против рака“ Сомбор, за Дунав радио је говорила председница овог удружења Прим. др Ђерђи Шарић, онколог сомборске болнице „Др. Радивој Симоновић“.

-Наше удружење ове године обележава 55 година постојања. Оваква удружења су изузетно важна, као што је и апатинска „Нада“, уосталом сва удружења овог типа, зато што су управо они носиоци ванинституционалне подршке систему који брине о здрављу људи. Превенција је много разумљивија, ако се приближи свакој особи појединачно, а то значи да то може најбоље да уради особа која је лечена од рака и исприча своје искуство. У Србији има 30.000 људи који се годишње разболе од рака. То је читава армија људи, то је један градић, а данас је модерном терапијом омогућено да сви ти људи живе дуже, њихова болест се преведе у хроничну болест и као што људи болују рецимо од срца или шећерне болести тако болују и од рака. Више се не говори о томе да оболети од рака значи умрети него се може живети са тим, али већ сама та спознаја да имаш тешку болест је увек страшна и баш због тога је живот потребно направити квалитетнијим и лепшим и ова удружења баш због тога постоје. У нашим удружењима пацијенти, односно чланови раде многе ствари које су током целог живота желели, а сад имају прилику. Они сликају, пишу, читају, путују, друже се, певају, иду на концерте, иду у биоскопе, све за шта нису раније имали времена… То је једна порука да мера доводи у животу да се буде срећнији, веселији и здравији, поручила је др. Шарић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *