IZVRŠENO MERENJE I SERTIFIKOVANJE STAZE APATINSKOG DUNAVSKOG POLUMARATONA

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT SRBIJA VESTI

Proteklog vikenda u Apatinu je boravio oficijelni merilac AIMS (Asocijacije maratonskih i uličnih trka), Peter Pignicki iz Mađarske, koji je vršio merenje i sertifikovanje staze Apatinskog Dunavskog polumaratona.

Ni loši vremenski uslovi nisu omeli da se do kraja završi merenje cele staze i na taj način dobije zvanični sertifikat o tačnosti staze, koji će važiti narednih pet godina.

Na taj način ispunjen je jedan od osnovnih uslova koje Evropska atletska Asocijacija iz programa Run4ALL, da staza mora da bude merena i sertifikovana od strane oficijelnog merioca od strane AIMS (Internacionalne asocijacije maratona i uličnih trka sveta).

Staza naredne trke, 23. ASIKS Apatinskog Dunavskog polumaratona koji će se održati 21.10.2018. godine, razlikovaće se u odnosu na dosadašnje staze, udelu što će se sastojati od dva kruga – manji 5,5 km (Banja Junaković – put za Prigrevicu- Banja Junaković) i veći 15,6 km (Banja Junaković- Prigrevačka- Marka Oreškovića-Srpskih Vladara- Dunavska-Dunavska obala do Motela i nazad do Nanje Junaković). Dosadašnja staza je vodila od Banje Junaković do Harčaš i nazad.

Veliku podršku predstavnicima AK Apatin Goranu Čegaru, Franji Papu i Srećku Ilinčiću, u realizaciji merenja pružili su i direktori trka iz okruženja Damir Marković (39. Somborski polumaraton), Kornel Mesaroš (37. Kanjiški polumaraton) i Zdravko Mišović (10. Trka prijateljsva Kula), čije su staze premerene takođe proteklog vikenda.

Saradnja između četiri organizatora doprinela je da se finansijski troškovi merenja smanje za više od 50 procenata. Kroz zajedničku saradnju pokazuje se da se više gradova može povezati kroz sport i na taj promovisati prave sportske vrednosti. Apatin, Sombor, Kula i Kanjiža ovaj put su na najbolji način pokazali u stvarnosti kako izgleda prava saradnja koja će se i u budućnosti poboljšavati i razvijati sve više i više.

Treba napomenuti da je na 22. ASIKS Apatinskom Dunavskom polumaratonu, koji je održan 15.10.2017. godine učestvovao rekordan broj od preko 700 takmičara iz 10 zemalja, a da se ove godine očekuje učešće još većeg broja atletičara i atletičarki.

dav
dav