ИЗЛОЖБА ДУШАНА ГЛАДИЋА У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“

APATIN KULTURA VESTI

У Апатинској Галерији „Менадер“ у петак, 7. августа, биће постављена изложба Апатинца Душана Гладића под називом „Мирис апатинских шума“.

Слике које ће заинтересовани посетиоци моћи видети су у техници сртеж и лавирани туш, а тема је природа – трава, шуме, баре и реке Војводине. Слике су настајале у периоди од 2019. до 2020. године и повезане су у целину са Гладићевим претходним стваралаштвом.

О Гладићевом стваралаштву реч су написали и његови пријатељи уметници, између осталих, историчар уметности Мирјана Чакан и Драган Калајић, сликар, новинар и писац.

– Гладић чврсто влада занатским поступком. Његова посвећеност пејзажу омогућава му да своје намере, своју уметничку поруку изрази јасно, разложно, а што овим графичким творевинама отвара широке могућности комуникације са посматрачем. Кренуо је у визуелно обликовање својих идеја, да сликама саопшти дубину осећања за пејзаж који је нежан, топао, лирски, рекла је Мирјана Чакан.

– Видео сам ритове изнад Апатина и могу да посведочим да Гладићеве минијатуре верно предочавају доживљај који око душе тамо може стећи. И тамо као и пред Гладићевим цртежима они који се супростављају великим струјама историје могу осетити сласт безбедне пострањености, написао је Драгиша Калајић.

Аутор је рођен у Апатину се бави музиком, књижевношћу, фолклором, режијом, глумом и организовањем културних програма. Први пут је јавно излагао 1999. године, а до сада је имао 15 самосталних као и 40 заједничких изложби у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Оџацима, Кули, Апатину и другим местима. Учествовао је на више ликовних и хуманитарних колонија.

Душан Гладић је добитник октобарске награде Општине Апатин 2016. године за област културе и образовања.

Заинтересовани ће изложбу моћи погледати већ на дан постављања од 19 до 20 часова, као и наредних дана од 8 до 14 часова. Изложба ће трајати до 20 августа ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.