IZ MOG UGLA- SPOMENICI, BLANUŠA, UDRUŽENJA I PISMENOST

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

SPOMENICI

Čudan smo mi narod. Spomenici su nam izgleda sve omiljeniji. Svako selo hoće svoj spomenik. Jedni tako sakupljaju pare da naprave spomenik uskršnjem jaju, drugi dunji na ormanu, treći na Novom beogradu, podigli spomenik rsukom koasmnautu Juriju Gagarinu, pa ga uklonili zbog rugla koje je estetski neprihvatljiv.

Ali pišem ovo zato što je naš grad “vizionarski” predvideo da će spomenici dobiti na popularnosti pa ih je među prvima postavljao. Ma kad može dunja na ormanu da dobije spomenik zašto ne bi jedna čaplja.

Ma koliko košta da košta!

Bilo bi zgodno da se naši sugrađani oglase povodom ovog teksta, makar preko fejsa. Neka se čuje ko je dalje zaslužio spomenik u Apatinu. Jednostavno pitanje a još više odgovor.

Ajmo na predloge. Objavićemo vaše predloge.

P.S.

Kom pojedincu treba napraviti spomenik za zasluge u gradu. Ajd pogodite ko?

PISMENOST

Lepo je primetila jedna vrlo ugledna novinarka iz Beograda da su jedina mesta gde možete da pišete bez ikakvih pravopisnih pravila društvene mreže. Zbog toga nam ni školarci danas-sutra neće obraćati više pažnju na gramatiku koja se uči u školama. Rečju, stvaraju se generacije polupismenih. No, nisu društvene mreže jedino “krive”za ovu pojavu. Čak prevodioci koji titluju filmove na TV greše ne samo u iterpunkciji već i najprostijem velikom i malom slovu. A oni su završili Fililoški fakultet. Iznenađuju me i neki naši školavani ljudi koji imaju elementarne greške u svojim napisima na društvenim mrežama. Ali oni su dostupne svima, što smatram jednom vrstom demokratizacije misli koja se može izraziti u široj javnosti, što je možda jedina prednost društvenih mreža.

MILORAD BLANUŠA-MICIN

U svakoj kolumni obajvljujemo po jednog zaslužnog Apatinca koji je preopznatljiv ne samo u našem gradu već šire. Ovog puta to je slikar, a kako voli da naglasi i ribolovac, Milorad Blanuša- Micin. On je preopznatljivu likovnim krugovima, a među ribolovcima takođe. Svojevremno je ovaj naš Apatinac osvajao medalje na raznim evropskim i svetskim ribolovnim takmičenjima. Zbog toga je valjda, naš Mišo, izabrao da motivi njegovih likovnih dela budu voda i ribe. Od toga je napravio ceo ciklus koji je odjeknuo na likovnoj sceni.

UPRKOS

Udruženje “Moj Apatin” napravi projekat na izvoru tzv. “muške vode” na Ribarevu. Udruženje “Apatinska plovarica” se pridružilo inicijativi. Ali naši dežurni kritičari svega i  svačeg, posbeno pojedinaca, napravili su sprdnju od ove ideje i njene realizacije. Nimalo duhovito, ironično ili sarkastično, što su odlike ineteligentnih ljudi. Udruženja ih ponovo pozivaju: Ajd, dođite, pridružite se, kreativno se angažujte…