ИЗ МОГ УГЛА: ЗАРОБЉЕНИ, МИТИНЗИ, СТАРА ГАРДА, KАФИЋИ

APATIN IZ MOG UGLA VESTI

ЗАРОБЉЕНИ

Србија, са својом вековном традицијом државности, учесница у бројним биткама и ратовима, на страни слободарских покрета, већ деценијама је заробљена темом Kосова. Нема назнака да ће се тај проблем једном за свагда решити. Још из давних времена, 80-тих година када сам као новинар често посећивала

Kосово скоро да се ништа није променило. Већ тада је било јасно да ствари не иду у добром правцу за Србију, о чему сам једном приликом, баш на Kосову са групом новинара из Београда и Новог Сада, предвидео ток ствари, а Kосово још није било признато као независно.
Све ово пишем, зато што је народ сморен, овом темом. Свако јутро на свим ТВ каналима иста тема исти саговорници, аналитичари, политичари, новинари…Требају ли генерације и генерације да прођу да бисмо једног дана могли да се бавимо свакодневним животом. Нажалост, ту сам песимиста, те мислим да ћу ја пре завршити код Шпајзера.

МИТИНЗИ

Још један усуд прати наше народ. А то су периодични митинзи, без нарочите сврхе и смисла. Знам само да сам се чула са мојом колегиницом из метрополе која ми саопшти да су становници главног града, бар она и њено окружење, огорчени због буке и ометања саобраћаја. Она је потпуно аполитична али као рођена Београђанка, из ужег центра града, њен свакодневни животни ритуал престаје викендом. Али ко ту мисли на грађане, о којима се тобож, сви брину?!

СТАРА ГАРДА

У нашем граду, из кафића „Арт“, Радио Београд је снимао јутарњу емисију уживо о Апатину. Било је ту дестак саговорника из различих области, од културе, преко спорта, екологије, политике…Kолеге искусни новинари, прави професионалци, из овог радија, после емисије ми препричавају утиске. Нису, веле, очекивали у нашем градићу, толико квалитетних и занимљивих саговорника. На њих је највећи утисак оставила прича нашег Јована Лакатоша- Лакија, фотографа природе, орнитолога и светског путника. Бориса Машића, хороничара града, писца неколико књига о Апатину. Бранислав Мијић, дугогодишњег ловног референта који је био домаћин у лову многим светским индустриајалцима, политичарима, спортистима…

После смо договорили још једну специјалну емисију само о СРП „Горње Подунавље“. Но, хтедох рећи, све слушајући ток ових разговора у емисји „Ухвати дан“ нешто размишљам: Да ли ће се наћи у будућности неки такви људи, који ће о свом граду, моћи тако надахнуто, са љубављу и знањем, причати?

KАФИЋИ

Јесте ли приметили да се у преподневним сатима у кафићима окупљају не само пензионери и млади, већ и велики број запослених, у радно време, и то из врло важних јавних служби. За мог недавног госта из Немачке, то је било право чудо. Али код нас је то манир који се ето деценијама пажљиво негује. Нико никог не прозива. А ко да прозива кад се и шефови у кафићима?!

аутор: Софија Пуалић Шперо

1 thought on “ИЗ МОГ УГЛА: ЗАРОБЉЕНИ, МИТИНЗИ, СТАРА ГАРДА, KАФИЋИ

  1. „Знам само да сам се чула са мојом колегиницом из метрополе која ми саопшти да су становници главног града, бар она и њено окружење, огорчени због буке и ометања саобраћаја. “

    Pa glasali su za Vucica. Sta bi hteli? Smesno kako su ljudi glupi kad mogu tako nesto izjaviti a na drugoj strani seku granu na kojoj sede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.