INVAZIJA ŠAKALA NA SONTU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Stanovnike ulice Nikola Tesla, kraj silosa, iz Sonte, nedeljama noću uznemirava čopor šakala, a niko od nadležnih kome su se obratili, osim obećanja, nije preduzeo konkretne mere.

-U noćnim satima iz naše ulice niko ne sme posle 20 časova da izađe jer čopor šakala dolazi nadomak kuća i zavija ispod prozora spavaćih soba. Kapije se zaključavaju a ograde učvršćuju kako šakali ne bi ušli u dvorišta, ugrozili ljude i životinje u oborima-kaže Mirko Narandžić, stanovnik ove ulice iz kućnog broja 11, koji je prebrojao u jednom čoporu pet šakala koji dolaze iz napuštene kuće na periferiji sela.

Zastrašujući krici noću bude komšije kojima je jedino preostalo da se posle ponoći porukama čuju telefonima obaveštavajući jedni druge da se u sluačju opasnosti zajedno brane od predatora. Meštani tvrde da su nekada ovde dolazile dve lisice ali ih više nemai pretopstavlja da su ih šakali udavili.Emina Domić iz broja 13 ima malo dete za koje strahuje svake noći.-Nama odraslima nije svejedno kad ove životinje počnu da zavijaju a užasavjući krici bude celu ulicu-kaže Domićeva, koja kao i ostali meštani ovoga kraja, u prvi sumrak se sa detetom povlači u kuću. Njihova komšinica Ankica Obradović, tvrdi da šakali dolaze iz napuštene kuće koja je na oko pola jutra obrasla u rastinje koje niko ne krči.-Sami pokušavamo da kosimo travu, dva puta su bili buldožeri, koje smo angažovali, ali to nam izgleda ne pomaže mnogo. Kuća je napuštena a šakali su izgleda tu našli svoje gnezdo-mišljenja je Obradovićeva, koja dodaje da je čula kako su ove opasne životinje pojavljuju i u Krajiškoj ulici.

Mirko Narandžić tvrdi da se obraćao svim nadležnim isntitucijama, od mesne zajednice, preko komunalne inspekcije, te da u selu postoji Lovačko društvo, koje bi moglo eventualno da reši ovaj problem. Nikola Marčeta, šef opštinske komunalne inspekcije, je upoznat sa ovim problemom.-Meštani su nam se obratili a na opštinskom veću je doneta odluka da se lovačka društva angažuju. Preporuka je da se svim lovcima dobrovoljcima da 2.000 dinara po odstreljenom šakalu. Primer smo uzeli od kolega iz Zrenjanina koji na ovaj način rešavaju problem, te da šakala koji su stigli sa Karpata, ima gotovo u svim vojvođanskim mestima-navodi Marčeta, uz obećanje, da će se sredstva nakon rebalansa budžeta odvojiti za ove akcije. Za sada se meštanima preporučuje da zatvaraju svoju stoku kako ne bi stradala od ovih predatora.

Šakali i u Svilojevu i Apatinu

Šakali napadaju stada i u obližnjem selu Svilojevo. Poznat je slučaj da su pojedini meštani stavljali otrov da ih unište ali su od toga stradali i zaštićeni orlovi belorepani. U šumama kod Apatina, u noćnim satima, šetnja je takođe opasna jer šakali zavijaju ne bojeći se ljudi. Za sada na sreću osim stoke u Svilojevo niko nije stradao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *