ИН МЕМОРИАМ: МИОДРАГ БАЋАНОВ-ТАЗО, НОВИНАР

APATIN DRUŠTVO VESTI

Годину дана се навршило од када са нама животне радости и туге не делимо са нашим Миодрагом Баћановим-Тазом, новинаром којем је изненеда пресечен животни пут.

Тазо је био најпре добар човек, пријатељ, отац и супруг. На професионалном плану колеге и читаоци га памте као врсног мајстора репортаже, као новинарског жанра. Његове репортаже посвећене људима, суграђанима, за које је имао истанчан нерв, су емитоване на ТВ Апатин, потом 025 телевизији, а често су реемитоване на ТВ Нови Сад. Исто тако је мајсторски владао писаном речју а највише је репортерских прича објављивао у престижном часопису „Војвођански магазин“.

А као човек Тазо је током свог живота доживео највећу несрећу која може задесити родитеља. Нагло му је преминуо син Владо, фудбалски тренер, којем је у 26 години неочкивано стало срце на спортском терену. Од тада, Тази као да је живот стао, и почео да откуцава нове сате, пуне сете, туге, свакодневних посета гробљу где му је син почивао. И његово раскошно писање и снимање репортажа од тада је постао његов бег од сурове стварности и судбине која је задесила његову породицу.

У сећању су ми као његовој колегиници и пријатељици остало упечатљиво да смо сате и сате проводили за коцкастим столом у кафани смишљајући шта ће се писати, размењујући идеје, радећи заједно на пројектима. Ако је на нешто професионално био поносан онда је то био његов сајт „Апатинска пловарица“ који је годинама неговао. Сајт који се највише бавио еколошким темама имао је на хиљаде читалаца из земље и света. „Апатинска пловарица“ без Тазе није могла да настави са радом, јер јој је он посвећивао највише времена не мислећи о себи и свом слободном времену. Спортисти га памте као врсног спортског новинара који је стизао на сва догађања везана за спорт.

Апатин је остао без још једног сјајног новинарског рукописа. Пре Тазе, из старог „Глас комуне“ одакле је већина новинарских колега потекло, нестали су прерано и Јован Бацковић, Перо Танкосић, Ратомир Бајагић, Младен Узелац, Драган Радонић.

Тазина породица, супруга Зора, а посебно његова ћерка Милица, претрпели су велику бол после изнендне смрти сина и брата Владе а сад супруга и оца Тазе. Сви Тазини пријатељи, колеге, суграђани који су га познавали, и овим текстом деле тугу са породицом Баћанов.

С.П.Ш

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *