IMA LI REŠENJA ZA ORONULE OBJEKTE U GLAVNOJ ULICI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Zbog nedostatka novca ili nezainteresovanosti vlasnika popravka vanjske fasade na apatinskoj lepotici, čuvenoj kući Turskog nije u skorijem planu, a objekat sve više propada. Iako su prethodnih godina brojni stručnjaci iz sveta arhitekture upozoravali da ovaj objekat u ulici Srpskih Vladara u Apatinu konstantno propada te da bi njegovim urušavanjem Apatin ostao bez značajne graditeljske baštine, na kraju izgleda samo ostaju apeli i upozorenja, jer sadašnji vlasnik, preduzeće Trgovine Boso ovaj objekat prodaje.

Prema rečima Bosiljka Stanića, vlasnika preduzeća Trgovine Boso d.o.o, prethodnih godina su planirali da ovaj inače stambeni objekat pretvore u poslovni prostor, ali da za to nije bilo zanteresovanih zakupaca nakon čega je doneta odluka o njegovo prodaji. Od Stanića saznajemo da je trenutna cena 170 000 evra, ali i da će u skorijem periodu, ukoliko do prodaje ne dođe, krenuti sa rekonstrukcijom za šta, kako tvrde već postoje projekti.

Iz apatinskog odeljenja za urbanizam kažu da je objekat pod ambijentalnom zaštitom glavne ulice te da su ukazivali da je neophodno obnavljanje fasade. Prema rečima nadležnih, građevinska inspekcija opštine Apatin izdala je nalog pre nekoliko godina nakon čega je ulični front ograđen žicom jer je zbog rušenja fasade bila ugrožena bezbednost pešaka.

Svetski primeri u rešavanju ovakvih problema kažu da ovakvi objekti bivaju najčešće namenjeni sadržajima kulture i li socijalnog standarda. – Bilo je ranije nekih ideja u vezi eventualnog otkupa ovog objekta, od prethodnog vlasnika Andrije Turskog nakon čega bi opština ovu kuću pretvorila u Muzej Apatina, ali ni država ni opština trenutno zbog visoke cene nisu u stanju da iniciraju ili posreduju u rešavanju ovog problema- kažu u ovom odeljenju.

Građanima koji svakodnevno prolaze pored objekta najviše smeta zauzeće trotoara, koji je žičanom ogradom sužen za prolaz, isto tako i radnici komunalnog preduzeća nisu u mogućnosti da taj prostor očiste od nakupljenog lišća i smeća a komentare smo mogli čuti i od lokalnih ugostitelja koji smatraju da vlasnicima objekata koji su godinama ograđeni treba naplatiti zauzeće javne površine jer ga i oni plaćaju za postavljanje letnjih bašti.

Na pitanje našeg novinara da li pored obaveštenja postoje i drugi instrumenti sa kojim bi vlasnike ovakvih objekata koji imaju status zaštićenog kulturnog dobra primorali da održavaju svoje objekta. – Opština Apatin može da koristiti i druge raspoložive zakonske instrumente sa kojim bi neodgovorne vlasnike primorale da vode računa i da održavaju objekte. Moguće je da u narednom periodu pokrenemo akciju u kojoj će vlasnicima ovakvih objekta biti upućeno rešenje da otklone nedostatke na objektu koji ugrožavaju pre svega bezbednost građana, rešenje bi sadržavalo određene rokove nakon čega bi u slučaju da se vlasnik ogluši na ovakva upozorenja lokalna samouprava angažovala izvođače na sanaciji a račun uputila nesavesnom vlasniku. Svako dalje ignorisanje, moglo bi da dovede vlasnike u poziciju da objekat održavaju ili prodaju nekom ko je u stanju da vrši stalna i skupa investiranja.

Kako saznajemo, ovaj objekat nije na spisku značajnih nepokretnih kulturnih dobara Vojvodine. Na listi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika nalaze se grobnica porodice Vajndl i Ferdinanda Špajzera na groblju u Apatinu, kameni kip sv . Trojstva u ul . Srpskih vladara, kompleks crpne stanice na Kučki, objekat na uglu ul . Dimitrija Tucovića i Svetog Save (Franca Rozmana), Rimokatolička crkva Srca Isusovog, rodna kuća Ervina Šinka u ul . Petra Drapšina na br . 11, stari pogon fabrike čarapa Vukica Mitrović u ul . Ive Lole Ribara br . 12, Rimokatolička crkva sv . Ane u Kupusini i Vajndlerov dvorac sa ekonomskim dvorištem u Sonti.

1 thought on “IMA LI REŠENJA ZA ORONULE OBJEKTE U GLAVNOJ ULICI

Comments are closed.