ФИРМЕ ПОЧЕЛЕ ПРОВЕРАВАТИ ДА ЛИ СЛАВИТЕ СЛАВУ- РАДНИЦИ ТРАЖЕ ПОТВРДЕ ОД СВЕШТЕНИКА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI

Kако ви доказујете својим шефовима да славите одређену славу?

Маја Ј., запослена у једној београдској апотеци, морала је да својој шефици донесе потврду о томе да слави Светог Николу, како би добила слободан дан и отишла кући у један град у унутрашњости. Kако је казала, у ланцу апотека у којем ради протекла три месеца, ово је постала уобичајена пракса.

-Kако радим само радним данима, најавила сам почетком децембра да ми је у четвртак 19. слава и да ће ми бити потребан слободан дан који ми следује по закону. Но, шефица ме је на то сумњичаво погледала, казала ми да и друга жена, која је обично са мном у смени, слави Никољдан. Питала ме покушавам ли то да се извучем са посла и како она може зна да ми је баш Никољдан слава. Потпуно збуњена, кренула сам да се правдам, ни сама не знајући како се слава доказује – казала је она.

Њена шефица је за то имала решење – тражила је потврду од свештеника, и то породичног свештеника, из Мајиног родног града.

Шта ћу, отишла сам кући и право код проте да ми напише потврду да славим Никољдан. Прво је мислио да се шалим. Онда ни он није знао шта да напише… На крају је исписао цедуљу и позвао старешину који је то ставио печат црквене општине. Потврду сам однела шефици, а онда је некако испремештала смене да би тај дан и колегиница и ја биле слободне – додала је Маја.
Светиња, а људи измишљају

Распитујући се код колега, убрзо је сазнала да је ово постала пракса у фирми и да се о томе ко коју славу слави води пажљива евиденција.

-Изгледа да су на другим радним местима људи лагали. Ако би морали да раде, примера ради, 2. јануара, говорили би да славе Светог Игњатија и тако новогодишње празнике продужавали за још 24 сата.

Онда би се направили луди, па опет тражили слободан дан за праву славу. Изгледа да је један колега, који уопште не слави, сваке године обележавао неког другог свеца, ако је слутио да ће тог дана бити више посла или му се, просто, није радило – каже она.

Чак и на њеном послу, истиче, ово ипак били изоловани случајеви.

-Никоме, наравно, ово није било смешно, ни промоћурно. Слава је светиња! То није слободан дан који ти, јелте, „припада“, већ време које треба да посветиш свом светитељу, оном који пред Богом моли за твоју породицу и тебе. Прво сам била љута на шефицу што ме натерала да од свештеника тражим потврду, али сада је разумем и сагласна сам са њом што не да да се од овог прави спрдња – тврди Маја.
Додаје како њена млађа сестра у шали каже да је само питање дана када ће и теткице у студентској мензи почети да студентима траже потврде од свештеника да посте, како би их пустиле да једу рибу.

Мој свештеник ми је рекао да сам прва која му је тражила потврду за славу. Већина парохијана ради у нашем малом месту, где и послодавци по презимену знају када њихови запослени славе, те праваре нема, а верујем да никоме не би ни пала на памет – напомиње Маја.
Парохијани траже потврде од свештеника

Са друге стране, београдски свештеници кажу да је пракса ретка и нова, али да су чули да постоји.

-Чуо сам да се то негде дешава, али досад нисам имао такав захтев. Писали смо потврде нашим парохијанима за друге ствари, типа члановима хора који је требало да некуда са нама путују на радни дан, или верницима који су посећивали храмове на Kосову и Метохији. Да ми се парохијан обрати са молбом да му напишем потврду да слави одређену славу, свакако бих то урадио. Важно је и добро да људи славе, али наравно да не можеш имати више од једне славе и злоупотребе нису у реду – речено нам је из Храма Светог Василија Острошког на Новом Београду.

Већина фирми пре потписивања уговора тражи од својих будућих радника да попуне формулар у коме, између осталог, наводе да ли им је и који верски празник потребан, те тако унапред могу да се организују ако се деси да већи део радника обележава неку масовну славу попут Никољдана, Аранђеловдана, Јовањдана, Ђурђевдана.

Да ли се вама десило нешто слично? Јесу ли вам послодавци тражили потврде да славите славу? Јавите нам у коментарима.
(Д.Д.С.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.