ДО 21. МАЈА ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је 2021. година великих промена у енергетском и рударском сектору и да четири нова закона у тој области представљају базу даљег развоја и енергетске транзиције Србије.

Михајловић је подсетила да је до 21. маја отворен позив за локалне самоуправе да се пријаве за субвенционисање енергетске ефикасности, као и да је неопходно смањити потрошњу електричне енергије између 35 и 45 одсто.

„Локалне самоуправе ће расписати два јавна позива – један за компаније које ће те послове реализовати, а други у току јула за грађане, да се јаве и замене столарију. Оно што је важно је да нема ограничења да ли живите у стамбеној згради или породичној кући, као што неће бити ограничења ни у квадратури”, навела је она.

Према речима министарке, ове године реч је о пилот пројекту, јер су закони тек усвојени.

„Већ следеће године очекујемо буџет од најмање 150 милиона евра само за замену столарије”, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе у јутарњем програму ТВ Хепи осврнула се и на обновљиве изворе енергије, односно постављање соларних панела, преноси Танјуг.

„Раније вам је била потребна грађевинска дозвола да би поставили соларне панеле на кров. Сада смо кроз нови закон то поједноставили и упростили процедуру. Потребно је да направите пројектно-техничку документацију и да добијете решење о одобрењу да поставите соларни панел, потом потписујете уговор са локалном дистрибуцијом. План нам је да све буде јасно, кратко и једноставно. На овај начин ем производите зелену енергију, ем кад нисте код куће она се чува за следећи месец, чиме снижавате свој рачун за електричну енергију”, рекла је она.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *