DELEGACIJA OPŠTINE APATIN NA OBELEŽAVANJU CERSKE BITKE

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Delegacija opštine Apatin , koju je predvodio predsednik, Radivoj Sekulić a koju su činili Milan Škrbić, predsednik Skupštine opštine Apatin, Jerotijević Miloje, predstavnik Društva srpskih domaćina Apatin i Dalibor Dragović profesor istorije sa grupom đaka osnovnih i srednjih škola posetila je spomen-kompleks “Cerska bitka” u Tekerišu kod Loznice, gde su polaganjem venaca odali počast svim učesnicima ove bitke.

Ceremoniji koju je organizovala Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije prisustvovali su predstavnici Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije, brojni predstavnici gradova i opština kao i predstavnici udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Predsednik opštine Apatin, Radivoj Sekulić je rekao da će i ubuduće podržavati sve aktivnosti vezane za očuvanje i sećanja na one “koji su zarad slobode Srpskog naroda izgubili život na braniku otadžbine“.

– Mi ne smemo zaboraviti gde su i zbog čega naši preci izgubili živote.Imamo obavezu da mladim pokoljenjima prenesemo ta sećanja, jer ako izgubimo istoriju i prošlost gubimo i budućnost – izjavio je Sekulić.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata. To je istovremeno i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije. Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Gubici srpske vojske iznosili su 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih, dok su austrougarski gubici bili znatno veći, imali su 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih. Ova bitka je označila i prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu.

DELEGACIJA OPŠTINE APATIN NA OBELEŽAVANJU CERSKE BITKE