ДАНИЛО ПУШОЊА, ДИРЕКТОР АПАТИНСКЕ ПИВАРЕ – ЗАЈЕДНИЧКИ САВЛАДАТИ ИЗАЗОВЕ ВРЕМЕНА

APATIN EKONOMIJA VESTI

Апатинска пивара је најстарија активна пивара у Србији и према неким изворима најстарија компанија у нашој земљи. Запошљава преко 700 људи, а већ осам година је чланица једне од највећих глобалних пиварских компанија, Molson Coors Beverage Company, која поред тржишта Kанаде, САД, Уједињеног Kраљевства и далеког истока послује и на тржиштима Србије, БиХ, Бугарске, Хрватске, Чешке, Мађарске, Црне Горе, Румуније и Словачке. 

За новог директора компаније је почетком године именован Данило Пушоња. Поред вођења пословања пиваре, он ће уједно обављати дужност директора продаје и изврсности ка купцима и бити задужен за спровођење целокупне комерцијалне агенде. 

Ова промена је у складу са новом организацијом Molson Coors  Europe, при којој регион Централне и Источне Европе добија прилику да самостално организује пословање. Пушоња на овој функцији наслеђује бившег директора Владимира Новаковића који након три успешне године на челу Апатинске пиваре своју менаџерску каријеру наставља у оквиру Molson Coors групације на позицији генералног менаџера на изазовном тржишту Индије. 

Д. Пушоња је члан тима Апатинске пиваре од 2014. године где је радио на позицијама Менаџера за пут ка тржишту и дистрибуцији, а од 2016. године на позицији Директора продаје. 

Деценијско искуство које је градио у продаји у највећим ФМЦГ индустријама и Србији и региону, научило га је да само флексибилни и динамични тимови могу да функционишу и играју на победу у било каквим ситуацијама. 

-За сваку компанију је важно да негује таленте, посебно у заједници у којој послује. Ми пружамо нашим људима могућност да напредују и развијају се унутар саме организације. Наши људи пиварски бизнис добро познају. На пример, имате ситуацију да вам је услед забране рада угоститељских објеката бизнис закључан, али с друге стране имате и добро организовани тим који је у сваком тренутку спреман да брзо пронађе нове могућности и нове путеве до потрошача, наводи Пушоња и указује на промене у компанији које ће значити нови искорак на тржишту:   

-Промене у самој организацији Molson Coors Beverage Company којој припадамо, управо су омогућиле региону Централне и Источне Европе, већу независност у одлучивању на шест локалних тржишта и једноставније доношење одлука. Kада послујете у складу са својим локалним специфичностима увек сте спремни да у правом тренутку одговорите на захтеве тржишта, каже директор.

Незаобилазна тема у свакој компанији јесте пандемија корона вируса која и даље траје, потреса свет и сем што угрожава људске животе, драстично утиче и на привредне токове.   

 -Пандемија је преко ноћи променила свет, економију и у великој мери утицала на нашу пиварску индустрију. Ипак, наш први приоритет био је сачувати здравље људи и обезбедити им сваку врсту сигурности. И у томе успевамо. 

Највећи хероји су наше колеге у производњи у Апатину, у логистици и продаји широм Србије који су омогућиле да посао не стане у изузетно отежаним околностима. Kада су људи истински на првом месту онда у кризи знате шта вам је чинити“ – истиче Д. Пушоња, нови директор Апатинске пиваре чије су прве менаџерске одлуке биле везане управо за Ковид 19.

Како је текла производња у ванредним околностима , чак и у ванредном стању у коме се нашла цела земља?

– Можемо да се похвалимо чињеницом да производња у нашој пивари ни у једном тренутку није стала. Kризни менаџмент тим је на време дефинисао и спровео велики број превентивних активности и све прописане мере заштите, како према запосленима, тако и приликом уласка трећих лица у пивару. 

У складу са информацијама које свакодневно добијамо са тржишта прилагођавамо наше пословне планове, иновирамо канале продаје и пратимо ситуацију на дневном нивоу како бисмо на адекватан начин реаговали и задовољили потребе купаца и потрошача. Прилагођавамо наше планове актуелној ситуацији уз велики апел да је здравље апсолутни приоритет.

Апатинце посебно интересује да ли је њихов „јеленко“ и даље главни производ и хоће ли Апатинска пивара помоћи да се настави његово дружење са потрошачима, јер зна се да је због пандемије рад кафића, ресторана, хотела и других таквих места значајно отежан?

-Kада је у питању Апатинска пивара, кључни бренд Јелен пиво остаје приоритет, као и даље јачање портфолија премијум брендова. Увек су нам фокусу и наши купци и партнери. То смо доказали недавном подршком угоститељима у виду донације заштитне опреме за кафиће и ресторане. Угоститељи су највише осетили ову кризу, а функционисање ресторана и кафића се и сада одвија у значајно измењеним околностима. Донирајући заштитну опрему желели смо да подржимо угоститељске објекте, конобаре и госте. Верујемо да ће то додатно допринети заједничким напорима да се сви осећају безбедније. У плану су и додатне активности којима ћемо помоћи угоститељима да се привикну на тзв. нову нормалност“, сматра директор.

На крају, треба истаћи да је Данило Пушоња, испред Апатинске пиваре недавно именован на функцију председника Управног одбора Удружењу пивара Србије са задатком да заједно са осталим великим пиварама у нашој земљи развијају и негују традицију доброг пиварства у Србији. 

-Наша индустрија је јако динамична. С једне стране почива на дугој традици. С друге стране захтева бројне иновације у покрету. Али циљ је увек исти. Спајамо и окупљамо људе у најважнијим животним тренуцима, закључио је на крају директор.

Нови Глас Комуне

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.