ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК ‒ НАЈТУЖНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК

DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Српска православна црква обележава данас Велики петак. Овај покретни празник сматра се најтужнијим хришћанским празником јер обележава дан када је Исус Христ осуђен и разапет. У православном календару је обележен црвеним словом и на тај дан се пости и извегава весеље, физичка активност и пороци.

Понтије Пилат

Исуса су у ноћи између Великог четвртка и Великог петка мучили и бичевали. Понтије Пилат га је предао Јудејима, рекавши да не може да га осуди и да је невин. Они су му рекли да се Исус у ствари буни против императора, јер себе проглашава царем, а за такав грех Римљани морају да казне починиоца. Пошто је то било уочи највећег јудејског празника обичај је био да се један затвореник пусти на слободу. Пилат је питао народ кога да ослободи Исуса или Вараву, разбојника који је убио неколико римских војника. Народ је рекао Вараву. Онда је Пилат питао шта да уради с Исусом, а народ је викао: „Распни га! Распни га!”

Голгота

Христу су на главу ставили трнов венац, а на плећа тешки крст и повели га путем који и данас носи име Улица бола. Док је тако ишао, пљували су га и добацивали му погрдне речи. Један добар човек Симон из Киринеје се сажалио и помогао Господу да носи Крст Страдања.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *