DA LI MUŠKARCI KOJI SU POSTALI ŽENE IMAJU NEFER PREDNOST U SPORTU?

APATIN VESTI ZANIMLJIVOSTI

SAO KAETANO DO SUL, Brazil – Kada je Tifani Abreu prebacila loptu preko odbojkaške mreže, sa repom koji se vijorio za njom, mnogi gledaoci meča su zastenjali: još jedan poen za goste. Ali nisu svi navijali protiv nje. Čak i kad Abreu putuje sa timom da bi igrali utakmice, često ima obožavaoce koji navijaju za nju. Ovaj meč, koji su igrali 320 kilometara od svoje baze, nije izuzetak.

Njeni fanovi nose roze boju i drže balone u znak podrške jednoj od najpoznatijih i najkontroverznijih sportisa Brazila. Jedna od najviše rangiranih igračica brazilske profesionalne odbojkaške Super lige, Abreu je transrodna osoba. Za obožavaoce, ona je inspiracija. „Da nije bilo Tifani, ne bih bila ode“, rekla je Žulija Bueno, mlada transrodna žena dok je posmatrala kako se tim Abreuove, Volei Bauru, ovog meseca takmiči protiv kluba njenog rodnog grada u Sao Kaetano do Sul u državi Sao Paulo.

„Sportske utakmice nisu baš najudobnija mesta za transrodne osobe“, kaže Bueno „Ona je uradila toliko mnogo za nas da smo mi poželeli da uradimo nešto za nju“. Odbojka je drugi najpopularniji sport u Brazilu posle fudbala i milioni ljudi gledaju važne utakmice. Abreu, 33, je prva transrodna odbojkašica koja je stigla do vodećih položaja u Brazilu.

Ako se kvalifikuje za Olimpijadu u Tokiju 2020. – a stručnjaci kažu da je to vrlo moguće – ući će u istoriju kao jedna od prvih otvoreno transrodnih sportiskinja koja se nadmetala na Olimpijadi. Očekuje se da će Igre 2020. biti prve gde će se otvoreno transrodni sportisti takmičiti, iako ta mogućnost postoji od 2016. Brazil je sila u odbojci i ženski nacionalni tim je dva puta osvojio olimpijsko zlato – 2008. i 2012.

„Volela bih da odem na Olimpijadu“, kaže Abreu koja je visoka 190 centimetara. „Ali znam da se to neće dogoditi smo zato što dobijam svu ovu pažnju“. Abreu kaže da pokušava da ograniči svoje medijsko pojavljivanje nakon što je njen uspeh izazvao debatu o tome da li muški sportisti koji su postali žene imaju nefer prednost.

Nakon što je ušla u profesionalnu žensku ligu prošle godine, Abreu je brzo pridobila pažnju javnosti. Za manje od mesec dana u proseku je postizala najveći broj pogodaka. U januaru je oborila rekord koji je držala jedna od brazilskih olimpijskih zvezda Tandara Kaikseta sa 39 poena datih u jednoj igri (taj rekord je potom Kaikseta takođe postigla). Kaikseta je pomogla da se rasplamsa debata o transrodnim sporrtistima.

„Zaista je poštujem i cenim njenu istoriju“, rekla je ona kada je njen rekord oboren. „Ali ne slažem se da treba da učestvuje u ženskoj Superligi. To je delikatno pitanje i nije reč o homofobiji već psihologiji“.

Abreu je počela da igra sa 17 godina i u Evropi je došla do profesionalne muške lige. Pred kraj svog ostanka tamo, uzela je ime Tifani. Pre odlaska iz Evrope podvrgla se operaciji promene pola i počeka sa terapijom hormonima. Ka početkom njene tranzicije u sportskom svetu je debata o spotistima poput Abreu počela da se okreće u njenu korist. Međunarodni olimpijski komitet je 2016. dozvolio transrodnim sportitima da se takmiče bez odlaska na operaciju promene pola.

Transrodni sportisti koji su postali žene moraju da smanje nivo testosterona u krvi na ispod 10 nanomola po litru. Tipične vrednosti za žene su 0,5 do 3 nanomola po litru. Abreu je svoj nivo smanjila na 0,2 nanomola.

Za Hairtona Kabrala, trenera rivalskog tima iz Sao Kaetano do Sul, rešenje je još studija. „Za trenere, to nije pitanje dokle god je legalno – mi samo želimo najbolje sportiste. Ali ovo pitanje je veoma politizovano i jedini način da se to prekine su činjenice“.

© 2018 The New York Times

Posvećeno svim ženama zarobljenim u telu muškarca. Izađite iz „ormana“, obrijte vaše brkove, zamenite džins suknjama.

Aleksandar Dukić