ЦРKВА СРЦА ИСУСОВОГ

APATIN DRUŠTVO RAZOTKRIVANJE APATINA SOMBOR VESTI

Kао последица значајног демографског пораста, просторни капацитет постојеће апатинске цркве Узнесења Маријиног постаје недовољан, тако да се наметнула идеја о изградњи још једног верског објекта који би могао да прими један део верника.
Нови сакрални објекат изграђен је на локацији код тзв. Доњег гробља, у псеудороманичком стилу, у периоду 1931-1933. година. Црква је посвећена Срцу Исусовом и представља највећу католичку цркву изграђену на подручју Бачке, између два Светска рата. Планови за њу су урађени од стране бечког архитекте Бруна Бухвизера, а извођач грађевинских радова био је апатински грађевински предузимач (једно време председник овдашњег Занатског удружења), Никола Шефер.
Црква представља тробродни објекат (дужина 49,9 м, ширина 17,6 м, висина 12,5 м) са два торња (висина 38 м), који се уздижу из њеног прочеља, а завршавају се пирамидалном формом.
Главни улаз је наглашен романичким, степенасто профилисаним порталом, изнад којег се налази розета и тимпанон.
Целокупна фасада овог импозантног верског објекта декорисана је низом пластичних аркадица. Поред главног портала, на северном и јужном делу цркве, налази се по један портал мањих димензија, којим се обезбеђује комуникација са унутрашњошћу, односно, са северним и јужним бродом-наосом.
Због избијања Другог светског рата радови се на унутрашњој декорацији и мобилијару прекидају, тако да је остала у неким елементима недовршена (планирана је и сликарска декорација зидова религиозним сценама).
Након рестаурације, реализоване током 2008., муња је, после извесног времена, 2011. године, приликом невремена ударила у сам врх десног звоника, услед чега је избио пожар који је оштетио унутрашњу дрвену конструкцију.
Поред црквеног објекта, у исто време, изграђена је зграда жупног двора, намењена за потребе свештених лица који су вршили богослуслужење у цркви Срца Исусовог. И његова фасада реализована је у истом стилу као И оближњи верски објекат. Један од главних декоративних елемената, као И у случају цркве Срца Исусовог, чине низови пластичних аркадица.
Црква Срца Исусовог међу Апатинцима је позната И под популарним називом-ДВЕ ЦРKВЕ.
Свештено лице које је, у периоду пред Други светски рат, користило зграду жупног двора био је капелан Адам Беренц, познат И као уредник апатинских новина Die Donau.

Аутор-Томислав Шимуновић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *