CENA GORIVA BLAGOM PORASTU

APATIN EKONOMIJA VESTI

Porast cene sirove nafte na svetskom tržištu, koji se beleži od 23. marta i koji je do 11. aprila iznosio 11,2 odsto, neće dovesti do dramatičnog povećanja cene goriva na pumpama u Srbiji, ocenio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je rekao da se trend rasta cene sirove nafte Brent, sa 50,56 dolara po barelu kolika je bila cena 23. marta, na 56,23 dolara koliko je juče zabeleženo, u Srbiji osetilo prethodnih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1,5 dinara po litru i da se za toliko može očekivati da cene porastu narednih nedelju dana.

– Porast cene sirove nafte će se sigurno odražiti na cene na pumpama u narednih nedelju dana u Srbiji, ali ne govorimo o nekim dramatičnim promenama, već najviše za dva do tri odsto – rekao je Mićović.

On je naveo da je tržište Srbije kao i sva tržišta u Evropi pod uticajem međunarodnog kretanja cene na svetskom tržištu nafte i da ih je nemoguće izolovati od tih uticaja. Prema njegovim rečima, nemoguće je predvideti kako će se kretati cena sirove nafte i da li će trend rasta biti nastavljen.

Mićović je podsetio da je maloprodajna cena naftnih derivata u Srbiji sačinjena od dva dela, odnosno od cene koja pripada kompanijama i dela koji država zahvata, a koji je 55 odsto i koji ide direktno u budžet i na njega kretanje cene nafte na svetskom tržištu ne utiče.