БРАНКА ВЕЈИН: НА САЈМУ КЊИГА СМО НАБАВИЛИ КЊИГЕ ЗА БИБЛИОТЕКУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У шеснаестој емисији новог серијала „Речи, боје и звуци“ гошћа је била Бранка Вејин, директор Народне библиотеке „Миодраг Борисављевић“ у Апатину. Поред тога што је говорила о својој пословној посети Београдском сајму књига, она је говорила и о неким важним стварима које се тичу Сајма и његовог дугог трајања.

-Сајам књига, тада југословенски, одржан је први пут 1956. године на Загребачком велесајму. Већ наредне године, Сајам прелази у Београд и од тада се тамо редовно одржава. Од 2002. године установљена је категорија земље почасног госта. Прва је била Норвешка, а ове године је гост био Египат, наравно са својим књигама и најзначајнијим писцима. Овогодишњи, 64. Београдски сајам књига отворио је Милован Витезовић, а сајам је имао слоган: „Писмо – глава“. Представљен је 991 издавач, одржано је 685 програма и девет изложби. На Сајму је било преко двеста хиљада посетилаца, а обележене су важне годиошњице Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича. Издавач године је бгњеоградска „Лагуна“ са 4.000 наслова – рекла је Бранка Вејин.

О набавци књига, наша гошћа је рекла:

  • Ми књиге набављамо целе године, а наравно неке нове смо купили на самом Сајму. Рецимо, нову књигу Петера Хандкеа, овогодишњег добитника Нобелове награде. Од дечјих књига, важно је рећи да смо наручили од „Креативног центра“ нови дечји роман нашег суграђанина Златка Васића „Шумски дерби“ . Неколико примерака те књиге ће ускоро стићи. Ми смо купили 260 књига – саопштила је Бранка Вејин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.