БЕЛЕ ПОКЛАДЕ У ПРИГРЕВИЦИ, ОД ТРАДИЦИЈЕ ДО ХУМАНОСТИ (фото)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Након паузе због пандемије коронaвируса мачкаре су поново кренуле Пригревицом. Да истерају зиму, а са њом и зле духове, да застраше људе, погосте се или истуку домаћине већ по заслузи и томе како их дочекате, и најаве долазак благостања.

– Беле покладе су у Пригревици почеле да се одржавају 1956. године, дакле након колонизације са Баније обичај је донет у Војводину. Одлазак у мачкаре наследио сам од оца и идем већ 38 година у поворку. Ове године сам поново покрену одржавање, а људи су једва дочекали. Изашле су четири групе мачкара, а учествовало је 50 људи. Најстарији сам био ја са 59, а најмлађи има четири године, рекао је Ненад Циго Бањанац.

Последња недеља пред ускршњи пост се зове Бела, а последњег дана те се одржавају Беле покладе. Сутра (понедељак) почиње уксршњи пост па се данас, по банијском обичају, мештани госте.

– Поворке су кренуле око осам ујутро, завршавају у 14 часова, а увече се групе поново окупљају свака на месту на коме је договорила вечеру. Надамо се да ћемо следеће године организовати да све групе буду на једном месту у вечерњим сатима. Мачкаре иду улицом и улазе само у куће у које нас позову. Домаћини нас дочекују јајима, сланином, посеком, соком, кафом, чајем, а буде и покоја ракијица против хладноће. Затим нас обилато дарују храном, а све што скупимо однећемо у школу „Вук Караџић“ или ће добити најугроженије породице у селу, објаснио је Циго.

Тако су Пригревчани дугогодишњи обичај од мита и традиције претворили у хуманирани догађај.

Ненад каже да су ове године мачкаре мање и видљиво је мањи број људи на улицама.

– Сваке године у Пригревици умре 100 људи, а роди се тек дванаест. Године 1975. Пригревица је имала 7.200 становника, сад нема 2.000 што се види и када мачкаре пролазе. Много је мање света, али и отворених капија. Овога пута не као некада зато што се људи плаше мачкара него зато што су куће празне, каже Ненад.

Када се заврше мачкаре свако треба да запали своју маску јер се у њу скупљају нечисте силе и спаљују вештицу као симбол свега лошег. Обичај је настао као преокрет са зиме на пролеће и тежње да година буде благородна. У мачкарама учествују само мушкарци, било да је женска или мушка маска.

– Свака група има две младе и двојицу младожења, по две бабе и деде, као и коње који њиштањем терају демоне. Традицију ћемо одржавати док год нас буде. У мојој групи је ове године било 16 деце старости од четири до 14 година, а остало су старији. Мени је у циљу да се традиција настави, а ова деца наговештавају да ће мачкаре још дуго ићи Пригревицом, каже с надом Ненад.

Удружење Банијаца је спремило домаће специјалитете као што су крофне, банијска павлака, проја, разне колаче којима су се сладили посетиоци Белих поклада у Пригревици.

М.В/А.Д

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *