БАРЖА СЕ КОД АПАТИНА ЗАБИЛА У ОБАЛОУТВРДУ, НАКОН ДВОСАТНОГ НАСУКАВАЊА, КАПЕТАН НАСТАВИО ПЛОВИДБУ ПРЕМА НОВОМ САДУ (ВИДЕО)

APATIN HRONIKA SOMBOR SRBIJA VESTI

Теретна баржа “Budapest” која плови под аустријском заставом забила се јуче у јутарњим сатима у обалу код викенд насеља “Вагони”, осам километара узводно од Апатина.

Баржа је више од два сата била насукана на обалу док капетан и посада нису успели да је врате на пловни пут. О овој хаварији сведочи и видео снимак надзорних камера али и очевици који су присуствовали инциденту.

-Негде око пола шет ујутру приметили смо да самохотка са седам баржи прилази нашој обали. Иако је пловни пут на другој страни уз хрватску границу, било нам је необично да капетан покушава на овом месту да окрене брод, тако је бар изгледало. На крају је било очигледно да је изгубио контролу над пловилом и да ће свом силином ударити у обалу, на молове- сведочи за радио Дунав један од викендаше који је пратио драму на Дунаву.

Заглушујућа бука, стругање челика о камен, пуцање челичних ужади али и вика посаде, пробудили су већину викендаша. -Бука ме је пробудила, након чега сам изашао на терасу да видим шта се дешава. Даље, на шпицу викенд насеља, код молова, видео сам нагуране барже и посаду која трчи по њима. Излазили су на обалу. Није први пут да се овако нешто догоди, понекад се сами ослободе, а понекад им треба помоћ у томе, кажу сведоци који током целе године бораве у овом викенд насељу.

Поред разроване обалоутврде, уништених молова за привез чамаца, није познато какву је штету брод претрпео и да ли представља претњу за пловидбу на Дунаву. Иако је капетан по закону био обавезан да овакву хаварију пријави у року од 24 часа најближој лучкој капетанији он је наставио пут низводно према Новом Сада, где је тек данас заустављен. Kроз поступак који воде надлежне инспекције биће испитани разлози због којих се баржа аустријског бродара насукала на обалу, биће испитана посада и капетан. Утврдиће се да ли је заповедника барже изневерила радарска навигацијa или је управо он кривац несреће која се на сву срећу завршила без људских жртава. У томе ће помоћи и сателитски снимци који су бележили његову путању. Поред ове одговорности остаје питање да ли ће бродарска компанија која је власник “Budapesta” санирати штету која је причињена на обалоутврди код Вагона, или ће као у ранијим случајевима разних украјинскких, румунских и других баржи које су налетале на чамце и бродове овај случај бити заборављен. Теретни брод “Budapest” се састоји од гурача и седам баржи за превоз терета сложених у три реда, тежине je 8,5 хиљада тона.

2 thoughts on “БАРЖА СЕ КОД АПАТИНА ЗАБИЛА У ОБАЛОУТВРДУ, НАКОН ДВОСАТНОГ НАСУКАВАЊА, КАПЕТАН НАСТАВИО ПЛОВИДБУ ПРЕМА НОВОМ САДУ (ВИДЕО)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *