АПАТИНСКИ РАТАРИ САВЕСНИ- ВЕЋИ ДЕО ПОКРАЈИНЕ ДАНИМА У ПЛАМЕНУ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Војводина је у протеклих недељу дана било подручје са највише пожара у Европи, пише 021.рс а показују незванични подаци НАСА-е.

На мапи која се ажурира на свака три сата и показује податке које прикупља неколико сателита, подручје Балкана се црвени од тачака које представљају пожаре. Посебно се издваја Србија, односно делови Војводине.

Kако се може видети на мапи, стотине пожара је идентификовано и то највише у јужним деловима Баната и Бачке и западном делу Срема. Kада се погледају и подаци за протеклих 24 сата, као и седам дана за целу планету, види се да се овај део Балкана, односно Србије, црвени као Амазонија или источни делови Африке где већ месецима букте пожари, због чега су у свету покренуте и акције да се спречи уништавање шума.

Оно што је посебно интересантно је да у земљама у непосредном окружењу као што су Хрватска и Мађарска, али и у деловима Румуније, скоро и да нема случајева спаљивања њива или их има у далеко мањем обиму. На основу тога се може наслутити само то да су власти ових земаља успеле да сузбију ову појаву, јер је сасвим извесно да пољопривредници којима је спаљивање најјефтинији начин чишћења њива, нису сами одлучили да више не раде.

Подсетимо да се последњих дана и возачи жале да је немогуће возити по путевима у Војводини због дима услед спаљивања нива. Такође, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је изјавио да се тестира систем да се преко сателита могу пронаћи они који пале стрњику на пољопривредним земљиштима. Он је за РТС рекао и да су садашњи подаци поражавајући, јер говоре о хиљадама спаљених њива. За сада од државних органа није добијен ни један податак да је ико кажњен због паљења њива.

Податке о пожарима са сателита НАСА-е можете пратити ОВДЕ.
Аутор: Жарко Богосављевић – заркоб@021.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *