АПАТИНСКИ РАДИКАЛИ ОБЕЛЕЖИЛИ 30 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СТРАНКЕ

APATIN STRANAČKA HRONIKA VESTI

Општински одбор Српске радикалне странке у Апатину јуче је обележио 30 година од оснивања. Према речима председника апатинских радикала, Александра Смиљанића 23. јануара 1990. године основан је Слободарски покрет који је трансформисан у Српски четнички покрет, а касније у Српску радикалну странку.

– Крајем осамдесетих и почетком деведесетих година на челу наше странке били су др Војислав Шешељ и Вук Драшковић. Они су 23, јануара формирали Слободарски покрет и, према нашем статуту, управо тај датум узимамо као дан Српске радикалне странке. Након преименовања у Српски четнички покрет власти су забраниле и укинуле рад странке. Због тога су 23. фебруара 1991. у Крагујевцу спојени Српски четнички покрет (на челу са др Шешељем) са већином чланова Народне радикалне странке (чији је члан тада био и Томислав Николић) и формирана Српска радикална странка. Општински одбор Српске радикалне странке у Апатину формиран је нешто касније, у другој половини 1991. године, каже Смиљанић.

Поред обележавања значајног јубилеја на јучерашњем састанку говорило се о активностима Српске радикалне странке везаним за предстојеће локалне и парламентарне изборе.

Републички, покрајински и локални избори очекују нас крајем априла и Српска радикална странка ће на све нивое, као и до сада, изаћи самостално. Желимо да народ на изборима измери и одлучи колику подршку заслужујемо. Што се тиче чланства у Општинском одбору СРС Апатин генерално, много тога смо преживели у ових тридесет година, право је чудо како још увек постојимо и да смо јаки. Од увођења вишестраначја у Србији једино је Српска радикална странка успела да поново поврати парламентарни статус. Године 2012. изгубили смо парламентарни статус и повратили га 2016. године и тренутно смо, са 22 посланика, друга посланичка група по величини и у Републичком и у Покрајинском парламенту. Наш председник је 12 година робијао у Хагу, чланови и функционери су нам били прогањани, итд, рекао је Смиљанић.

Странке у Србији функционишу на принципу колација, а тако и Српска радикална странка.

– Имамо коректну комуникацију са странкама. На локалне изборе излазимо самостално, а са ким ћемо и да ли ћемо након избора ући у извршну власт и формирати коалицију зависи од резулата избора, које ће изборне листе ући у локални парламент, које ће изборне листе колико мандата имати. Спремни смо са сваким да седнемо за сто и уколико нам се тачке изборног програма поклопе можемо формирати коалицију. Водећи, пре свега, интереса о грађанима и општини Апатин, објаснио је стање пред изборе председник ООСРС Апатин.

Он је додао и да коалиција неће моћи бити остварена уколико се не постигне сагласност око важних тачака, међу којима је питање легитимитета локалних институција Скупштине општине и Општинског већа, председника општине, јавних предузећа и установа.

– Последњих година су ове институције прилично пољуљне и подржавају активности које не иду у прилог грађанима. Инсистираћемо да грађани општине Апатин и локални функционери граде и креирају локалну политику и спроводе је у складу са вишим инстанцама. Планирамо да израдимо економски, привредни, инфраструктурни и програм из области социјалних питања, спорта, образовања и других области,  додао је Смиљанић.

Важна тачка сваке странке је добра сарадња са медијима. Каква је ситуација на локалу?

– Ми у локалну имамо добру сарадњу са свим медијима и то је увек био случај. Како ће се та сарадња одвијати у будућности, искрено се надам да ће коректна бити и убудуће. Српска радикална странка подржава, како је законом и правним актима предвиђено у нашој земљи и локалној самоуправи, да се медији финансирају. То је једноставно потребно како би медији могли грађанима презентовати одређене активности, не само политичке, већ и друштвене, културне, спортске, поручио је Смиљанић.

1 thought on “АПАТИНСКИ РАДИКАЛИ ОБЕЛЕЖИЛИ 30 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СТРАНКЕ

  1. Честитке најдосленијој странци у Србији за 30. рођендан. А младом Смиљанићу додатна честитка за додатну личну доследност које, с обзиром на његове године и вишедеценијско ћутање о том времену , можда и није свестан:

    Између два светска рата, сви Смиљанићи у Пишаћу (Крбави), од којих је и он потекао, били су љути радикали и, за разлику од многих Срба у Лици, никада нису гласали за Прибићевићеву и Мачекову српско-хтватску коалицију.

    Штавише, Смиљанићи нису пропуштали ни једну прилику да те Србе поспрдно ослове са “Мачековци”!

    Само доследно, Александре!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *