АПАТИНСКА ОСНОВНА ШКОЛА ОБЕЛЕЖАВА ВЕК ОД РОЂЕЊА ДУШКА РАДОВИЋА – СУТРА ИЗЛОЖБА “БИО ЈЕДАН ЛАФ”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Месец новембар је у апатинској Основној школи “Жарко Зрењанин” протекао у “знаку” Душка Радовића, поводом 100 година од рођења овог писца, песника, афористичара, новинара, уредника дечијих емисија на радију и телевизији, дечијих часописа и ТВ серија.

Како је за “Дунав” радио рекла Снежана Панковић, библиотекар и информатичар ове школе, за сутра је заказана изложба плаката, под називом “Био један лаф”.

-Разлог постављања изложбе је 100 година од рођења Душка Радовића. Ово није једина активност коју смо посветили јубилеју, јер је цео месец новембар био посвећен је Радовићу. У сарадњи са учитељицама, одржане су четири књижевне радионице: За први разред тема је била песма “Страшни лав”, за други разред прича “Крокодил”, тема радионице за трећи разред је била “Вукова азбука” и за четврти разред песма “Замислите”, објаснила је Панковић.

У активности обележавања стогодишњице од рођења Душка Радовића били су укључени и ученици виших разреда Основне школе “Жарко Зрењанин”.

-Обележавању јубилеја прикључили су се и ученици виших разреда заједно са својим наставницима српског језика и књижевности. Ученици, од петог до осмог разреда су исписивали њима најзанимљивије Радовићеве афоризме и качили их на велики школски пано, рекла је Снежана Панковић.

Изложба “Био један лаф” ће ове године бити постављена други пут у Основној школи, јер је своју премијеру у овој образовној установи имала 2017. године.

Сутра, 30. новембра 2022. године са почетком у 12 сати, у школској библиотеци ће бити одржана изложба у част Душка Радовића. Изложбу ће отворити ауторке исте, а то су Олга Красић Марјановић, Сара Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић. Изложба је први пут постављена још 2014. године у Библиотеци града Београда, а од тада је обишла многе градове у Србији и иностранству.

Снежана је позвала све суграђане да посете школску библиотеку 30. новембра 2022. године са почетком у 12 сати.

-Врата школске библиотеке Основне школе “Жарко Зрењанин” отворена су свим суграђанима, љубитељима мудрости и књижевности, поручила је она.

Душко Радовић је рођен 29. новембра 1922. године у у Нишу, а умро је 16. августа 1984. године у Београду. Писао је скечеве, афоризме, најаве, ођаве, хумореске, песме, приче, сценарије за игране и документарне филмове. Написао је велики број књига, а нека од његових најпознатијих дела су радио игра “Капетан Џон Пиплфокс”, песме “Поштована децо”… афоризми “Београде, добро јутро” и многа друга дела.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *