APATINCI NA OBUCI O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

APATIN DRUŠTVO VESTI
U Nišu je održan drugi modul obuke i okrugli sto o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou u okviru programa “Podrška lokalnim samupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija” i programske komponente “Rodna ravnopravnost na lokalnom  nivou”.
Stalna konferencija gradova i opština okupila je više od sto učesnika i učesnica na trodnevnom skupu, među kojima su bili i predstavnici apatinske opštine, a u cilju pružanja dodatnih informacija i znanja iz specifičnih oblasti. Reč je o 3R analizi, rodnom budžetiranju i komunikaciji sa javnošću.
Apatinsku opštinu predstavljali su: Darinka Miljuš, član Komisije za rodnu ravnopravnost, Miloš Đerić, koordinator Kancelarije za mlade i Boris Tankosić ispred Komisije za socijalnu zaštitu.
Cilj skupa, osim sticanja dodatnih znanja, bio je i da se predstave relevantne institucije u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u Srbiji i da se podrži umrežavanje i uspostavljanje međuopštinske saradnje, saradnje sa institucijamai i organizacijama civilnog društva, kao i da se zainteresovane strane upoznaju sa politikom SKGO u oblasti rodne ravnopravnosti.
Na skupu su govorili predstavnici i predstavnice: Narodne skupštine Republike Srbije, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Uprave za rodnu ravnopravnost, Pokrajinskog sekratarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavoda za ravnopravnost polova, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, OEBS misije u Srbiji, Autonomnog ženskog centra, Udruženja Romkinja “Osvit” iz Niša, Fenomene iz Kraljeva, Švedske asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) i SKGO.
Učesnici i učesnice upoznali su se sa konceptom rodnog budžetiranja i fazama budžetskog procesa, pravilima interne i eksterne komunikacije i vežbali su pisanje saopštenja za javnost. Na jednoj od radionica podsetili su se 3R metode rodne analize i bavili se mogućnostima njene primene  u svom radu.
– Utisci učesnika bili su veoma pozitivni. Uglavnom su u evaluacijama kao najkorisnije navodili ostvarivanje kontakata i razmena iskustava sa koleginicama iz drugih opština. Tema koja je ocenjena kao najkorisnija i najnovija jeste rodno budžetiranje, dok je predstavljanje rada poverenika za zaštitu ravnopravnosti navedeno kao najkorisnije među predstavljanjem relevantnih institucija – kažu organizatori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *