APATIN PO DRUGI PUT U „NOĆI MUZEJA“

APATIN KULTURA VESTI

Više od 150 institucija u 68 gradova Srbije učestvovalo je sinoć u desetoj, jubilarnoj „Noći muzeja“, a tema ovogodišnjeg programa manifestacije, po drugi put veoma uspešno održane i u Apatinu, bila je dizajn, njegova ekspanzija u savremenom životu, dizajn svuda oko nas, dizajn kao stil života i dizajn malih stvari.

U tri prostora prezentovani su različiti, primenjeni oblici dizajna, a program je trajao sve do ponoći.

BenQ Digital Camera

U Galeriji „Meander“ Opštinskog kulturnog centra priređena je izložba učeničkih radova pod nazivom „Omoti“, nastalih na radionici „Male škole dizajna“ moderatora Danijele Cvetković, magistra slikarstva, nastavnika likovne kulture u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, a ujedno je predstavljena postavka „Grafički dizajn danas“.

Nju su činili pozorišni i filmski plakati, plakati manifestacija, festivala, kao i reklamne poruke, autoportreti i kalendari, čiji su autori dizajneri savremene domaće scene.

BenQ Digital Camera

U Muzeju „Dunav“ prikazane su video projekcije pod nazivom „Zapisi o dizajnu“, koje je obradio Milan Zulić, dizajner i slikar iz Apatina, a zainteresovani posetioci bili su u mogućnosti da saznaju šta je dizajn i kako nastaje dizajn-proizvod.

BenQ Digital Camera

Na platou kod spomenika Nikole Tesle izložena je postavka dizajnirane hrane, a posetioci su uživali i u koncertu „Unlinited jazz kvarteta“.

BenQ Digital Camera

– Prošlogodišnja „Noć muzeja“ bila je posvećena fotografiji. Tada smo se prvi put priključili manifestaciji i naišli na veliko interesovanje građana, a ove godine završena je takođe uspešno i uz još veću posećenost – izjavila je Radmila Savčić, istoričar umetnosti i viši kustos Galerije „Meander“.

„Noć muzeja“ održana je u 40 zemalja Evrope.

Veselin Mašić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.