АПАТИН И ОСИЈЕК ПОД ОКУПАЦИЈОМ КОМАРАЦА- ИМА ЛИ СПАСА!?

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

Последњих дана најезда комараца у Апатину постала је неиздржива и све је више грађана који се жале да је и током дана као и у вечерњим сатима због ових летећих напасника немогуће бити напољу.

Временске прилике, киша која је непрекидно падала пуна два месеца и висок водостај Дунава створили су бројне резервоаре, идеалне за развој и размножавање ових инсеката.

Иако је од последњег авио третмана прошло само седам дана, бројност комараца је толико велика да се чини како би требао бити обављан свакодневно.

Стручњаци предвиђају да би се ситуација могла стабилизивовати тек од јула, понављањем третмана и исушивањем хиљада хектара бара које су настале претходних месеци а у којима се комарци легу.

Слична је ситуација и у граду Осијеку- РХ који је од Апатина удаљен само 20 километара ваздушном линијом. Тамо је пре три дана забележено 126 убода у само неколико минута. Томе сведочи и текст Гласа Славоније под насловом “Осијек под окупацијом комараца! Има ли спаса?”.

-Zidovi mi izgledaju kao tapete s bogatim uzorkom komaraca * U 5 ujutro usisavala sam strop od komaraca * Gore ne može!

U 5 ujutro usisavala sam komarce sa stropa; Stubište zgrade crni se od komaraca; Zidovi mi izgledaju kao tapete s bogatim uzorkom komaraca; Jučer sam oko podneva pokušala sjediti u hladu u parku, odjednom su mi noge bile pune komaraca, morala sam pobjeći; Zbog komaraca ne smijemo ni pomišljati na večernje uživanje u vrtu; Dijete smo zbog uboda morali odvesti pedijatru…Ovo su samo neki od komentara i statusa koje su ovih dana brojni Osječani objavili na društvenim mrežama, a kako bi posvjedočili svoje iskustvo s godinom koja nam je nakon neprestanih kiša, očekivano, donijela nevolje s komarcima.Grad “sluša struku”U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijek radi sve u skladu s nalozima struke, točnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo.

– Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati – i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku. Za sve preporuke struke mi izdajemo naloge za tretiranje, ali problem nije Osijek, nego Kopački rit i općine u okolici Osijeka, koje ne rade ništa. Grad Osijek je jedan od rijetkih koji poduzima sve, sam sve financira i radi sve isključivo po zakonu kada su u pitanju komarci, komentirao je situaciju dogradonačelnik Boris Piližota.

Da izvor problema s komarcima u Osijeku nije samo Kopački rit, već i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo u općini Drada objašnjava i dr. sc. Dario Brdarić iz ZZJZ-a.

– Budimo svjesni da je Osijek okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava, a nakon dužeg niza godina imamo poplavnu godinu i situaciju u kojoj će dok god ne presuše poplavna područja biti problema s komarcima. Tijekom utorka radimo novi monitoring i već tijekom večeri dajemo naloge za nova tretiranja tijekom utorka i srijede. Kod prošlog mjerenja najveća brojnost zabilježena je u Sarvašu, gde smo metodom čovjeka klopke izbrojali 126 uboda u 15 minuta. Osim što radimo monitoring odraslih komaraca, radimo i monitoring ličinki. Prošlog tjedna je od 20 mjernih postaja samo njih šest bilo suho, a izdali smo tretiranja za larvicidne tretmane Halaševa, stare Drave i Karašice. Treba znati da je Halaševo jednak izvor komaraca kao i Kopački rit, stoga tretiranja trebaju biti i u općinama oko Osijeka. Građanima možemo poručiti da se svakako dodatno zaštite repelentima koji odbijaju komarce. U slučaju da se ovakvo vrijeme nastavi, možemo očekivati isušivanje poplavnih područja, te smanjenje brojnosti komaraca od srpnja, objašnjava dr. sc. Brdarić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *