АПАТИН ДОБИО ПРВОГ МЕЂУНАРОДНОГ КАЈАКАШКОГ СУДИЈУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

ЂУРО КОВАЧИЋ ПОЛОЖИО ЗА МЕЂУНАРОДНУ ЛИЦЕНЦУ

Апатинац Ђуро Ковачић, пре само неколико дана, положио је за Међународног кајакашког судију. Тиме је постао четврти активни судија међународног ранга у Србији и први Апатинац који је достигао овај ниво.

– За лиценцу Међународног кајакашког судије полагао сам у Нотингему у Енглеској. Као лиценцирани судија тог ранга стекао сам право да судим на свим међународним такмичењима у кајаку и кануу. Тренутно су у Србији активне три судије овог ранга и ја сам постао четврти, каже Ђуро Ковачић.

Ковачић је 2009. године постао кајакашки судија, а од 2012. године је Национални судија, највиши судијски ранг у Србији.  Од тада редовно суди Мини кајак лигу Србије, првенства Србије, Куп Србије, првенства Војводине, контролна такмичења за избор репрезентације и клупске регате.

– До полагања за лиценцу кајакашког судије дошао сам сасвим случајно, тако што ме је, на једном од такмичења, тадашњи главни судија питао да ли би хтео да полажем и објаснио ми шта то тачно значи. Да бих стигао до овог нивоа морао сам прво да полажем за судију на републичком нивоу, тј. за први разред такмичења. Када сам постао републички судија, након четири године искуства и стажа суђења полагао сам за наредни степен – савезног судију. Та два степена суде сва такмичења која се одржавају у Србији. Десет година након полагања за први разред суђења, указала ми се прилика да полажем за међународног судију, рекао је Ковачић за Дунав.

Препоруку за кандитата за полагање испита на међународном нивоу суђења даје Кајакашки савез Србије. Ове године било је препоручено три кандидата од којих је један био Ковачић.

– Последње три године сам кандидат за овај судијски ранг, али није било семинара, Међународна кајакашка федерација није организовала едукацију за судије, а био је и превелик број пријављених кандидата. После четири године поново су организовали семинар, али да се не би поново суочили са превише кандидата, ограничили су пријављивање на једног судију-кандидата по држави. Наш Савез је од три кандидата изабрао мене да идем на полагање, изјавио је наш суграђанин.

Првог дана у Енглеској чекао га је семинар, односно, уводно предавање о правилима, статуту, познавању материје која ће бити на полагању. Кандидати су упознати са новим правилима суђења која се примењују на међународном нивоу, имали су могућност да разјасне недоумице у вези суђења, уколико их је било, а затим су приступили теоријском делу испита, тј. писаном.

– Семинар увек прати неко такмичење да може да се одради практични део полагања. Тако је било и овог пута. Другог дана семинара одржано је првенство Енглеске у кајаку на коме смо полагали практични део испита. Након тога смо полагали и усмени део, где смо појашњавали писмени део и морали одговорити на додатна питања. Требало је да дамо наше виђење суђења са одржаног такмичења. Семинар су водиле судије из Међународне кану федерације (ICF Canoe Sprint Committeе) Френк Гарнер из Канаде и др Јенс Кајл из Немачке, објаснио је Ковачић.

Сва четири дела полагања за међународног кајакашког судију одвијају се на енглеском језику и познавање језика је основни услов за пријављивање кандидата.

Листе за суђења за међународне судије одређују се почетком календарске године, што је за ову годину завршено. То не значи стриктно да Ковачић не може ове године да се нађе у улози судије на неком међународном такмичењу, али је то условљено одустајањем неког од већ одређених судија. Већ од идуће године наћи ће се на листи судија кандидата за међународна такмичења.

У Ковачићевој спортској биографији пише да се кајаком почео бавити 1995. год. и тренирао је четири године. Након краће паузе вратио се кајакашком спорту и 2000.  године почео да тренира веслање кануа.  Прво такмичење у кануу имао је 2001. год. где у јуниорској конкуренцији  осваја бронзану медаљу на Првенству Војводине и сребрну на Првенству Србије. Наредне године потврђује своје место у српском кануу освајањем  медаља на Купу Србије, те првенствима Војводине и Србије. Године 2003. прелази у сениорску конкуренцију и осваја  бронзану медаљу на Првенству Србије. Те године престаје са активним тренирањем, али се 2007. године враћа у клуб као тренер најмлађих категорија. Од 2013. године је лиценцирани тренер кајака.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *