У АПАТИНУ ПОЧИЊЕ СА РАДОМ КЛУБ ЗА СТАРИЈА И ОДРАСЛА ЛИЦА

APATIN DRUŠTVO VESTI

При Дому за старе и пензионере у Апатину у четвртак почиње са радом Клуб за старија и одрасла лица. У питању је клуб какав до сада није постојао на територији општине Апатин, а изграђен је захваљујући пројекту који носи назив ,,Развој услуга социјалне застите у оквиру регионалне геронтолошке мреже”.
Подсећања ради, поменути пројекат реализовале су партнерске институције, и то: Геронтолошки центар Суботица, Дом за старије и немоћне особе Осијек, Дом за старе и пензионере Апатин и Дом за старе и немоћне особе Ђаково. Ради се о “INTERREG IPA”   програму прекограничне сарадње Хрватска Србија 2014.-2020.

Укупан буџет пројекта износио је 526.361,10 евра, од чега донације ЕУ износе 447.239,31 евра.
Клуб за старија и одрасла лица само је део пројекта у ком је апатински Дом један од партнера. Овај Клуб ће пружати дневне услуге у заједници, а које су намењене лицима трећег животног доба. Реч је о лицима која бораве у својим кућама.

Клубови оваквог типа омогућавају корисницима да се према личном избору и афинитетима укључују у активности и садржаје који се у њима организују. Циљ активности и садржаја је превенирање патолошког старења, неговање проактивне улоге старијих особа, као и подстицај њиховог волонтеризма и међусобне солидарности. Кроз клупске активности се подстиче дужа интеграција старијих у заједници, задовољнији и садржајнији живот, одржавање телесне и менталне кондиције путем задовољења бројних културно-забавних, спортско-рекреативних, социјалних и других потреба. Подршку у остварењу ових циљева дају услуге социјалног рада и здравствене заштите, које су бесплатне за кориснике клуба. У клубовима се свакодневно дружи, чита, учествује у различитим активностима, радионицама и слично. Посебно се издвајају културно- уметничке активности, попут креативних радионица ( ликовне, литерарне, драмске, музичке, ручног рада). Резултати ових активности ће се презентовати периодично програмима, наступима, изложбама слика и ручних радова. Такође, организују се посете установама културе и размена искустава са сродним организацијама и удружењима.

Такође, за чланове Клуба биће организоване и рекреативно-рехабилитационе активности: заједничке шетње, излети, путовања, такмичења у различитим друштвеним играма као што су шах, домине, пикадо, алке, реми, таблић… Не смемо изоставити ни забавне активности: прославе рођендана и празника, дружење уз музику и, наравно, здравстено-превентивни рад: мерење нивоа крвног притиска, мерење нивоа шећера у крви, посете онемоћалих чланова клубова, едукативне радионице и психосоцијална подршка.
Клуб за старија и одрасла лица у Апатину намењен је свим лицима треће животне доби која желе квалитетно да проведу своје слободно време. Клуб је изузетно лепо опремљен, а у његовој топлој атмосфери свако ће са радошћу бити дочекан. Сви који су заинтересовани, могу постати чланови новооснованог Клуба већ у четвртак, 27. септембра, у периоду од 16 до 20 сати. Чланство за све посетиоце и будуће чланове је потпуно бесплатно. Просторије се налазе у оквиру Дома за старе и пензионере Апатин, а улаз у Клуб је отворен из Загребачке улице.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *