ПЕТ ЗАБЛУДА О ПУЊЕЊУ БАТЕРИЈА – ПРЕВАЗИЂИТЕ ИХ

ZANIMLJIVOSTI

Много је тврдњи о томе шта је добро или лоше за животни век батерије мобилног телефона, али јесу ли све истините или нису откријте и сами, одмах!

Правила пуњења батерије у нашим мобилним телефонима прилично су се променила у последњих неколико година. Много је тврдњи о томе шта је добро или лоше за животни век батерије мобилног телефона, али јесу ли све оне истините?

Пет најчешћих заблуда у вези са пуњењем батерије:

1. Батерија треба да буде празна или скоро празна пре пуњења

Ово важи једино ако се користе никл-кадмијумске батерије, чији капацитет опада, ако се мобилни телефон премало или пречесто пуне. Литијумске батерије, какве се користе у модерним паметним мобилним телефонима, са тиме немају проблема и немају ефекат памћења. Такође, ако и данас формирате батерију серијом пуњења – престаните, нема сврхе то радити!

2. Коришћење пуњача, који нисте добили уз уређај штети батерији

Нема погрешног пуњача, кад су у питању модерни паметни телефони, који се пуне уз помоћ УСБ прикључака. Разлика је искључиво у брзини пуњења, јер немају сви мобилни уређаји могућност брзог пуњења, али то никако неће оштетити батерију. Ипак, овакве пуњаче не би требало да користите!

3. Нови мобилни телефон први пут се мора максимално напунити

Данас не, то је била пракса пре литијумских батерија. Данас сваки корисник самостално одлучује хоће ли до краја напунити уређај и притом не треба да брине хоће ли одлука утицати на капацитет батерије.

4. Често качење мобилног на пуњач смањује животни век батерије

Још једна заблуда. Тачно је да животни век батерије садржи одређен број циклуса пуњења, али се и један циклус може састојати од неколико појединачних пуњења.

5. Увек напуните мобилни уређај до максимума

Нетачно, оптималан ниво напуњености креће се између 30 и 70 одсто. За очување батерије боље је да се телефон пуни у неколико краћих временских интервала, него увек до максималних 100 одсто, објавиле су Новости, позивајући се на Хину.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *