УКИДА СЕ ЗАКОН О СМАЊЕЊУ ПЕНЗИЈА, ПЕНАЛИ ОСТАЈУ

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Социјално-економски савет данас је прихватио Нацрт закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим се укида Закон о смањењу пензија.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан СЕС-а Зоран Ђорђевић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да тај нацрт нема ниједну негативну тачку и да све што је њиме предвиђено иде у корист пензионера.

Истакао је да је њиме, између осталог, предвиђено укидање Закона о привременом смањењу пензија.

Када су у питању пенали за превремено пензионисање, министар каже да се за сада не размишља о њиховом укидању јер, како је додао, пенали постоје и у Европској унији и нужно је да постоје да би систем био одржив.

Уколико бисмо укинули пенале, у данашњим околностима када имамо милион и 750 хиљада пензионера и близу три милиона запослених довели бисмо у проблем функционисање пензионог фонда, што не би било у интересу ни државе, ни пензионера, ни запослених, нити било кога другог”, рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да ће Влада Србије наставити да ради на побољшању материјалног положаја пензионера.

“Ситуација у буџету нам говори да ће ова и следећа година бити свакако позитивне за њих. Одређене категорије могу да очекују и повећање пензија као што је наш председник најавио, а ја очекујем да и у наредним годинама буде лепих вести за њих, можда и лепших него што су ове”, рекао је Ђорђевић.

На седници није било речи о минималној цени рада, рекао је министар одговарајући на питање новинара, и најавио радни састанак с том темом у петак, а на следећој седници Социјално-економског савета, додао је, на којој ће бити и премијерка,говориће се и о тој теми.

Председавајући СЕС-у и председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић је рекао да је ово била једна од најуспешнијих седница до сада.

“Разменили смо мишљења у једном конструктивном тону, дошли до закључака и ослободили простор за даље деловање на побољшању привредног амбијента”, навео је он.

На седници је, како је новинаре обавестио Ненезић, прихваћен, осим Нацрта закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, и Нацрт закона о платама државних службеника и намештеника, као и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о државним службеницима.

аутор: РТВ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *