Najnovije vesti
Početna » EKONOMIJA » УКИДА СЕ ЗАКОН О СМАЊЕЊУ ПЕНЗИЈА, ПЕНАЛИ ОСТАЈУ
УКИДА СЕ ЗАКОН О СМАЊЕЊУ ПЕНЗИЈА, ПЕНАЛИ ОСТАЈУ

УКИДА СЕ ЗАКОН О СМАЊЕЊУ ПЕНЗИЈА, ПЕНАЛИ ОСТАЈУ

Социјално-економски савет данас је прихватио Нацрт закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим се укида Закон о смањењу пензија.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан СЕС-а Зоран Ђорђевић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да тај нацрт нема ниједну негативну тачку и да све што је њиме предвиђено иде у корист пензионера.

Истакао је да је њиме, између осталог, предвиђено укидање Закона о привременом смањењу пензија.

Када су у питању пенали за превремено пензионисање, министар каже да се за сада не размишља о њиховом укидању јер, како је додао, пенали постоје и у Европској унији и нужно је да постоје да би систем био одржив.

Уколико бисмо укинули пенале, у данашњим околностима када имамо милион и 750 хиљада пензионера и близу три милиона запослених довели бисмо у проблем функционисање пензионог фонда, што не би било у интересу ни државе, ни пензионера, ни запослених, нити било кога другог”, рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да ће Влада Србије наставити да ради на побољшању материјалног положаја пензионера.

“Ситуација у буџету нам говори да ће ова и следећа година бити свакако позитивне за њих. Одређене категорије могу да очекују и повећање пензија као што је наш председник најавио, а ја очекујем да и у наредним годинама буде лепих вести за њих, можда и лепших него што су ове”, рекао је Ђорђевић.

На седници није било речи о минималној цени рада, рекао је министар одговарајући на питање новинара, и најавио радни састанак с том темом у петак, а на следећој седници Социјално-економског савета, додао је, на којој ће бити и премијерка,говориће се и о тој теми.

Председавајући СЕС-у и председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић је рекао да је ово била једна од најуспешнијих седница до сада.

“Разменили смо мишљења у једном конструктивном тону, дошли до закључака и ослободили простор за даље деловање на побољшању привредног амбијента”, навео је он.

На седници је, како је новинаре обавестио Ненезић, прихваћен, осим Нацрта закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, и Нацрт закона о платама државних службеника и намештеника, као и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о државним службеницима.

аутор: РТВ

Autor: Čedomir Milojević

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top