ТРИ ГОДИНЕ ДА СЕ ДЕЧИЈА ИГРАЛИШТА ПРИЛАГОДЕ ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI

Правилник о безбедности дечијих игралишта ступио је на снагу 25. августа, а њиме се уводе стандарди за изглед и безбедност сваког дечијег игралишта како би се повећала безбедност деце. Подлога на игралиштима мораће да буде мекана, од природних материјала попут песка, траве, шљунка до гуме, док ће справе бити дрвене и “креативне” како би развијале моторику деце.

Након ступања на снагу 25. августа правилник има одложену примену три месеца, те ће његова примена бити обавезна од 23. новембра.

Помоћник министра привреде и шеф сектора за квалитет и безбедност производа Александар Старчевић за Танјуг каже да је период од три месеца, период усаглашавања, који пре свега служи да би се именовали органи који ће вршити контролу стања на игралиштима.

Сва игралишта биће унифицирана и уређена по европским стандардима, каже он, а промене у изгледу игралишта врше се како више не би било небезбедних игралишта.

– Правилник је дефинисао да ће бити потребно три године да се сва игралишта доведу у исправно стање, то значи да ће нова да се израђују у складу са стандардима, а стара ће за те три године морати да се прилагоде, рекао је Старчевић.

Након истека прописане три године, игралишта која се не буду довела у исправно стање биће забрањена за коришћење, а локалне самоуправе биће у обавези да воде евиденцију и да обавештавају министарство о томе како ће и када извршити прилагођавање постојећих игралишта како би што мањи број игралишта био затворен.

Када је у питању надлежност за контролу стања на игралиштима, Старчевић каже да је у највећој мери за то задужена тржишна инспекција, али и комунална која ће радити у сарадњи са локалним самоуправама и по њиховим налозима.

– Подлога мора да буде таква да дете приликом пада не доживи озбиљнију повреду, да се сведе могућност повреде на минимум, јер их је немогуће елиминисати. То може бити песак, трава, гума, шљунак, уз наравно редовно одржавање, каже он.

Истиче да је правилником први пут дефинисано ко је одговоран за све што се деси на игралишту.

Одговорност је, каже он, на власнику, што је у највећем броју случајева локална самоуправа која ће и финансирати прилагођавање игралишта европским стандардима.

У ситуацији да неко жели да донацијом изгради игралиште, власник парцеле на којој се гради је обавезан да и такво игралиште прилагоди правилнику, а када дође до оштећења справа и других елемената у оквиру игралишта трошкове поправке сносиће осигуравајуће куће.

– Локалне самоуправе и остали власници морају да осигурају све на игралишту и они ће евентуална оштећења да наплаћују од осигуравајућих кућа, а полиција и тужилаштво ће да налазе изгреднике. Справе која нису исправне треба да се уклоне или поправе, а казне за кршење правила дефинисане су надзорима тржишне и комуналне инспекције, објашњава Старчевић.

Он је додао и да су у процесу израде и припреме правилника везаних за дечије играонице, као и за спортска игралишта, терене и луна паркове.

У изради правилника, каже, Србија се служи искуствима суседних земаља, као и земаља чланица ЕУ.

извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *