СУТРА У СОМБОРСКОМ ЦРВЕНОМ КРСТУ АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Црвени крст Сомбор у сарадњи са Службом за трансфузију крви сутра, 26. октобра 2018. године од 9 до 12 сати организује акцију добровољног давања крви. Акција ће бити одржана у просторијама Црвеног крста, Апатински пут 19, а организатори позивају све пунолетне особе које могу да дају крв, да покажу своју хуманост.

Првог септембра текуће године почела је примена Закона о трансфузијској медицини. У складу са одредбама закона, а почев од 1. септембра, грађани који желе да дају крв, убудуће ће то моћи учинити искључиво на унапред одређеним терминима организованих акција добровољног давања крви, у просторијама Црвеног крста Сомбор, Апатински пут 19, Сомбор.

– Примена новог Закона о трансфизијској медицини имаће највећи утицај на добровољне даваоце крви у срединама где су постојале Службе за трансфизију крви у којима су даваоци крв могли дати сваког радног дана, током пре поднева. Сада ће то моћи да ураде два пута месечно у просторијама Црвеног крста. У Апатину, Кули и Оџацима не мења се ништа, јер су у тим општинама и до сада акције биле организоване у Црвеном крсту, каже Биљана Клипа, секретарка Црвеног крста Сомбор.

Служба за трансфузију крви у Општој болници у Сомбору не бави се више добровољним давалаштвом крви. – Молим наше старе даваоце који су крв навикли да дају на другом месту, да их ова промене не омете, те да и даље наставе да дају крви. С друге стране, као и увек замолила бих наше грађане који до сада нису давали крв да ово схтаве као, да тако кажем, једну друштвену обавезу, рекла је прим. др Марија Гутовић, председник Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Сомбор и Комисије Црвеног крста Војводине. Крви могу дати особе од 18 до 65 година. Мушкарци крв могу дати четири, а жене три пута годишње.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *