СИНОЋ ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ „ПОТПИС“

APATIN KULTURA VESTI

-ПРВОГ ДАНА ОДРЖАНО КЊИЖЕВНО И ФИЛМСКО ВЕЧЕ

Доделом награде лауреату конкурса за кратку причу „Миодраг Борисављевић“ синоћ је у Апатину почео 3. Међународни фестивал „Потпис“.

На конкурс за кратку причу који носи име нашег познатог књижевника Миодрага Борисављевића пристигло је преко 120 радова из земље и иностранства. По оцени селектора овогодишњи лауреат је Милица Петровић из Београда за причу „Недеља“.

– Ово су фрагменти настајали у периоду од неколико месеци који су били непретенциозни. Њихова једина тежња је била да буду искрени. Након скупљања тих фрагмената схватила сам да они могу образовати униформну целину и тако је настала прича, рекла је Милица Петровић.

Награду је ауторки уручила директорица Општинског културног центра Данијела Обрадовић.

Општински културни центар је пре девет година покренуо конкурс за кратку причу „Миодраг Борисављевић“, а по речима идејног творца фестивала Златка Васића намера је била да се настави неговање кратке приче у Апатину, као и ширење фестивала на међународни ниво што се већ прве године остварило. Првобитно су жири чинила три члана, да би се од седмог конкурса овај обиман посао препустио нашим познатим књижевницима, чиме је фестивал добио на квалитету.

Одлуку о овогодишњем лауреату образложио је књижевник Угљеша Шајтинац, овогодишњи селектор конкурса.
– Избор није био лак. Издвојило се шест-седам прича, док су три биле у најужем избору. Код Милице је пресудило то што је написала снажну причу у првом лицу о једном обичном дану у коме се, наизглед, ништа не дешава, а све се дешава. Подсећа ме на данашње време и наш глас у 21. веку који се, можда тихо, али још увек чује, рекао је селектор.

Након књижевне вечери у Народној библиотеци, у Великој сали Општинског културног центра одржана је ретроспектива филмова хорора и фантазије са Међународног фестивала „Хризантема“. Публици су се обратили Милорад Баста, уредник филмског програма ОКЦ, а о избору филмова говорио је др Мирослав Стојисављевић, уметнички директор „Хризантеме“.

– Фестивал филма хорора и фантазије први пут је организован 2013. године и одмах је нашао своје место међу малим, независним фестивалима. Хорор и фантазија су опстали и трају од самих почетака филмског стваралаштва. Уметници, филмски ствараоци, професионалци и ентузијасти одредили су му чврсту позицију међу другим филмским жанровима, рекао је др Стојисављевић.

аутор: Мара Вуковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *