СВАКИ СЕДМИ ОСНОВАЦ У СРБИЈИ ПУШИ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Најновија истраживања Института за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут” показује да је 40 одсто тинејџера до своје 15. године пробало цигарете, односно да сваки седми пуши.

Лекари упозоравају да изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести, као што су рак плућа, инфаркт срца, мождани удар, срчана смрт, настанак и погоршање астме.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће јаче астматичне нападе.

Шеф Кабинета за превенцију и одвикавање од пушења Клинике за пулмологију КЦС др Ика Пешић каже да велики број младих у Србији пуши, да тај број више није у лаганом паду, као што је пре неколико година, већ се сада одржава, па чак и расте.

“То забрињава због озбиљних последица које ће се брзо појавити код младих када буду имали 25, 30 или 40 година”, каже Пешић.

Појаснила је да данас у Србији углавном пуше сиромашни, мање образовани, људи који су без посла.

“Важно да младе што више окупирамо, школујемо и да их информишемо о штетним последицама пушења свих дуванских производа, не само цигарета већ и наргила које су на дохвату деце основних и средњих школа”, нагласила је Пешић.

Како би се неславна статистика променила у организацији фонда “Пропулжн” почела је трогодишња кампања “Mission:oxygen” (Мисија:кисеоник) коју је подржала компанија “Астра Зенеца” чији је циљ да младима школског узраста укаже на штетност пушења кроз бројне едукативне радионице, али укључујући и младе који су активни на друштвеним мрежама (инфлуенсере).

План кампање је да се уз подршку Националне асоцијације родитеља и наставника Србије (NARNS) наредне три године допре до 200.000 деце, старости између 10 и12 година како би деца схватила колико је дувански дим штетан.

Аутор: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *