“САД САМ БИО НА МОРУ У ЦРНОЈ ГОРИ И НИКАД ВИШЕ”

ZANIMLJIVOSTI

Браћо Црногорци, стварно ми није по вољи да вас кудим, али сцене на улицама и шеталишту у Сутомору су за сваку осуду.

Баш дуго нисам био на летовању у Црној Гори, чини ми се шест-седам година, и сад сам схватио (тј. присетио се) зашто сам тај део Јадрана заменио за Грчку. Делује да је чак и море у Албанији прихватљивија опција.

Но, да кренемо од почетка. Ако идете колима до Бара или Сутомора, рачунајте да ће вам из Београда бити потребно око девет сати вожње, не рачунајући паузе које правите. Пут је такав какав је, и у Србији и у Црној Гори, а вожња кањоном Мораче је тек озбиљна авантура.

Мислио сам да ће у мом термину бити мање туриста у Сутомору, али ништа од тога. Људи колико хоћеш, плаже дању крцате, а клубови, ресторани и кафићи ноћу пуни к’о педесетица у највећем кркљанцу. Али ‘ајде, тога има свуда.

Али онога чега нема готово нигде, овде има у изобиљу – ђубрета. И то у толикој мери да се галебови не гозбе само на мору, него и по сутоморским улицама.

Кућа нам је била удаљена двадесетак минута лаганог хода до места где смо се купали, а до тамо нити једне једине постављене канте. Не само на улицама, него и дуж шеталишта где је по правилу најпрометније. Ако понесеш кесе са ђубретом, буквално нећеш имати где да их бациш успут. Из тог разлога су флаше, лименке пива, полупоједени кукурузи, целофани, дечје пелене – ма све што вам падне на памет – разбацани по улицама.

У једној од улица која избија на пијачицу смрди као на депонији. А верујте ми, био сам на депонији у Винчи. Људи из општине очигледно нису дорасли задатку, односно не могу да схвате да у Сутомору летује неколико (десетина) хиљада људи. Можете да видите младе родитеље како гурају колица пробијајући се кроз нешто што бисмо могли да назовемо леглом заразе.

Чак су и посетиоци овог летовалишта успели да се „одомаће”, па у немогућности да баце ђубре где му је место, остављају га поред најближе бандере, у каналу, дворишту вртића и школе који нису радили, па чак убацују и у туђа дворишта.

Ноћу се кесе са ђубретом остављају на гомили која је заједничка за неколико кућа, па их ђубретари покупе ујутру. И то под условом да изгладнеле мачке не изроваре по њима и не направе још већи проблем. Уз сав ризик са мачкама, и ми смо били принуђени да ђубре остављамо тако, поред улице. Друга опција не постоји.

Па, зар је толико тешко да се од новца који туристи оставе доле макар један одсто издвоји на решавање комуналних проблема? Двадесетак великих контејнера и педесетак обичних канти за отпатке би решило сав проблем. Зато се људи и одлучују да летују у Грчкој која је, барем што се хигијене тиче, за Црну Гору лично и персонално Швајцарска.

Постоје и позитивне стране Сутомора, наравно. Свако вече смо клопали у другом ресторану и нисмо имали буквално ниједан проблем. Макар је у њима уредно и чисто, конобари су љубазни, а порције веома обилне, приступачне и, што је најбитније, укусне.

Наравно, не можете очекивати лепоту грчких острва од Сутомора, али су плаже сасвим ОК. У близини постоји пар дивљих плажица са сунцобранима, лежаљкама и кафићима, а бродићима (коштају 3-4 евра) можете да се одвезете и до Краљичине плаже.

Штета само за оно ђубре…

Извор: Ноизз.рс

1 thought on ““САД САМ БИО НА МОРУ У ЦРНОЈ ГОРИ И НИКАД ВИШЕ”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *