РЕКОРДНО НИЗАК ВОДОСТАЈ ДУНАВА ДОВОДИ У ПИТАЊЕ ИСПЛАТИВОСТ РЕЧНОГ ТРАНСПОРТА

IZBOR IZ ŠTAMPE VOJVODINA

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, водостај Дунава код Апатина данас износи -41 цм што је за 5 мање него јуче, а температура воде је 14,2 степена. Штету од ниског водостаја Дунава, који већ три месеца опада готово свакодневно, тек ће се сабирти. Обустављен је извоз житарица, стопиран увоз горива из правца Мађарске, а производња струје за сада је смањена за 20 одсто.

Са првим јачим минусом треба очекивати лед, упозоравају надлежни. Прогнозе кажу да ће Дунав наредних дана бити у стагнацији и мањем порасту, а изузетно низак водостај ове реке утиче и на Хидросистем Дунав-Тиса-Дунав у Бачкој. Још од 18. јула 2018. године, због ниског водостаја Дунава није могуће гравитационо снабдевање Бачких водотокова водом преко водозахватне уставе “Бездан”, већ је пуњење канала у Бачкој преузела црпна станица “Богојево”.

Услови за пумпање воде су тешки услед ниског водостаја и црпне станице раде у екстремним условима, кажу из Јавног водопривредног предузећа “Воде Војводине”. – Упркос таквој ситуацији, напомињемо да су сви водостаји у каналској мрежи Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав у нормалним и прописаним границама и да сви наши корисници – пољопривреда, индустрија и рибарство имају доступну воду, стоји у допису предузећа “Воде Војводине”.

Дунав бележи своје рекорде. У Мађарској је најнижи у последњих 7 деценија, па је на површину избацио давно потонуле предмете – стару гранату, брод из Другог светског рата, чак и аутомобил са остацима људског скелета. Историју исписује и у Новом Саду, где је само у последњих 7 дана опао за још пола метра, па данас водостај износи минус 9. Плови ко може и коме је исплативо. У беочинску фабрику “Лафарж” енергенти долазе овим каналом. Барже које пристижу последњих месеци носе мање од половине капацитета.

-Ми смо петрол кокс за потребе које имамо ове године купили на време, пола количине смо довукли у фабрику, тако да још нисмо угрожени у смислу рада фабрике, али ако ова ситуација на Дунаву потраје још месец – месец и по дана, остаћемо без основног енергента-, изјавио је Димитрије Књегињић, директор “Лафарж Србија”.

извор: РТВ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *