РЕКОНСТРУКЦИЈА МОСТА ПРЕКО КАНАЛА ДТД ДО КРАЈА ГОДИНЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Мост “Шмагуц” преко канала Дунав-Тиса-Дунав у близини Сомбора, требало би да буде реконструисан до краја године.

Уговор о јавној набавци закључен је са понуђачем С.П.Ц. д.о.о. Београд који је поднео заједничку понуду са Бауwесен д.о.о. Лазаревац. Укупна вредност радова је 32.040.397 динара, без ПДВ-а.

Реконструкција би требало да буде завршена 120 дана од дана почетка радова.

Подсетимо, реконструкција овог моста требало је да буде завршена до краја лета, али је почетком јула јавна набавка којом се наручују радови обустављена јер је једини понуђач који се јавио проценио да је вредност пројекта за 20 милиона динара већа него што је то тада набавком предвиђено.

Иначе, “Шмагуц” је већ осам година ван употребе, јер је пропала дрвена конструкција на левој страни. Због немогућности да пређу преко моста, мештани Бачког Моноштора и околних села су одсечени од њива и од викендица на другој страни обале. Истовремено, отежан је и транспорт огревног дрвета.

Дрвени понтонски мост преко канала ДТД, који спаја село са Специјалним резерватом природе “Горње Подунавље” и делом катастарске општине Шмагуц, изграђен је осамдесетих година прошлог века и у сталној је употреби ЈП “Војводинашуме”, као и мештана Бачког Моноштора и околних села. Преко урушене конструкције, дуге 45 метара, за сада могу да прелазе само пешаци и бициклисти и пецароши.

Новим пројектом требало би да се задржи стари габарит моста, са комплетном старом геометријом, а да се уз то повећа носивост до дозвољеног оптерећења од 60 тона.

Аутор: Драгана Прица

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *