ПРИЈАВИТЕ СЕ И ВИ ЗА “ДУНАВСКИ ПОЛУМАРАТОН”, ЈОШ МАЛО МАЊЕ ОД ТРИ НЕДЕЉЕ ДО СТАРТА ТРКЕ

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

Још мало мање од три недеље до старта 23. ASICS Апатинског Дунавског полумаратона на 21 километара и 97 метара и 3. Минаква трке здравља на 10 километара.

Апатинским улицама у недељу 21. 10. 2018. године протрчаће више стотина рекреативаца и професионалних спортиста из десетак земаља који ће се борити за свеукупног победника 23. ASICS Дунавског полумаратона и 3. Минаква трке здравља.

Двадесет дана пред старт (недеља 21.10. у 11.00 часова) – испред главног улаза у Бању Јунаковић, преко званичног сајта Дунавског полумаратона пријавило се преко 500 такмичара и такмичарки. Број тренутно пријављених показује да је Апатин постао озбиљна дестинација у атлетском свету, а Апатински Дунавски полумаратон прерастао у озбиљну спортску манифестацију.

Пријаве за трку врше се преко сајта трке: www.dunavskipolumaraton.com, и на њему се могу пронаћи све потребне информације, такође информације могу да се добију преко ФБ странице трке (dunavskipolumaraton).

У оквиру манифестације која ће поред спортског имати и хуманитарни аспект, одржаће се трка на 21 километара и 97 метара која ће стартовати у 11.00 часова, која је званично сертификована од стране званичног мериоца стаза. У исто време стартоваће и 3. Минаква трка здравља на 10 километара, а чији је главни покровитељ Компанија Минаква из Новог Сада, након чега ће се одржати Хуманитарна дечија трка за срећније детињство које ће се реализовати у сарадњи са Црвеним крстом Апатин.

Такмичаре ће у зони старта и циља поздравити мажореткиње из КУД Мажорет Сонта, који већ дуги низ година дају велики значај и својим наступима подижу атмосферу, поред којих ће се по први пут појавити и Мажорет секција из Апатина. Дуж целе стазе биће уприличен забавни програм који ће да употпуни Апатинска рок група Прљави Ромео.

Рекорд стазе на 21 километар и 097 метара, држе такмичари из Турске Демир Медени са резултатом 1 сат 6 минута и 55 секунди у мушкој и Бујукбезгин Бурку 1 сат 17 минута и 51 секунди у женској конкуренцији, резутати остварени пре три године на 10. Првенству Балкана за сениоре и сениорке, чији је Апатин био домаћин.

Пријавни центар, старт и циљ налазе се у Бањи Јунаковић. Стартни бројеви се преузимају у пријавном центру у суботу 20. октобра од 19.00 до 21.00 часова (када ће бити реализована Паста парти у ресторани Бање Јунаковић) и на дан трке 21.10. од 07.30 до 10.15 часова.

Полумаратонска стаза води од Бање Јунаковић – до кружног тока – 1,5 м према Пригревици – окрет после уласка у Прегревачку шуму – повратк у Бању Јунаковић – кружни ток – Пргревачка улицеа до Марка Орешковића – Српских Владара до Дунавске обале – стадион – Мотел- окретиште код Плаве Руже и натраг до Бање Јунаковић. Трка на 10 километара води истом стазом, с тим што је окрет код Рибњака Поповић са истим циљем у Бањи Јунаковић.

Такмичари ће на стази имати на располагању 11 окрепних станица са водом, воћем и слаткишима које ће обогатити Компаније Fun&Fit и Минаква својим производима. Док ће Стојанов ауто за потребе ношења официјелног сата определити два возила. За тркаче који желе да истрче зацртане резултате организатор ће обезбедити пејсмејкере који ће носити заставице које уступа Гармин Инфо тим из Београда, дугогодишњи партнер трке, који ће победнике у мушкој и женској конкуренцији наградити Гармин спортским сатовима.

Церемонија проглашења победника у свеукупном пласману и пласману по категоријама (преко 25 старосних категорија)  реализоваће се у Бањи Јунаковић након уласка последњег такмичара у циљ са почетком у 14.00 часова. Током којег ће такмичари забављати уз тамбураше.

Треба напоменути да је Дунавски полумаратон, једна од најстаријих манифестација у Апатину, која се без прекида организује у Aпатин, и да је његово прво издање било 7. јула 1995. године, у тој трци је наступило 66 такмичара победници су били Горан Раичевић и Сузана Ћирић у том тренутку наши најбољи дугопругаши. Трка је уједно била полазна тачка у каснијем формирању првог званичног атлетског клуба у Апатину, који је формиран 29. априла 2001. године. На овогодишњем издању очекује се приближан број учесника као што је било прошле године (полумаратонску трку завршило 507 полумаратонца, док је трку здравља завршило 165).

Технички организатор такмичења је Атлетски клуб Апатин, док су главни ослонац у организацији Атлетски савез Србије, Општина Апатин, Спортски савез Општине Апатин, Бања Јунаковић. Генерални покровитељ је АСИКС – Треф спорт, велику подршку пружају партнери трке Компанија Минаква из Новог Сада, Компанија Fun&Fit, Инфо тим –  Гармин Србија,  Ауто кућа Стојанов из Новог Сада, Компанија Данубиус, Компанија „Слатко срце“, Национална возaчка академија Навак, Компанија Венера бајк из Суботице, Туристичка отганизација Општине Апатин, ЈКП Наш Дом Апатин, Дисконт пића Слап. За безбедност учeсника  поред припадника МУП-а, биће задужена Агенција Анаконда из Сомбора.

Посебну подршку тркачима на стази пружиће волонтери организација Црвеног крста из Апатина, Црвеног крста из Сомбора, чланови АРК Сомаратон из Сомбора и АК Хајдук Маратон тима из Куле.

 

Више информација о манифестацији, пријаве такмичара за учешће на официјалном сајту трке: www.dunavskipoumaraton.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *