ПРЕДАВАЊА У ШКОЛИ О „ГОРЊЕМ ПОДУНАВЉУ“

APATIN DRUŠTVO VESTI

МАГИЧНИ ФОТО ЈОВАНА ЛАКАТОША

Бард фотографије природе. светски путник, Јован Лакатош-Лаки, ће у Основној школи „Жарко Зрењанин“ у понедељак и уторак уз видео презентацију школарцима трећих и четвртих разреда приказати све чари Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“ које је уједно однедавно Резерват биосфере „Бачко Подунавље“. Предавање се организује уз подршку Еко удружења „Апатинска пловарица“ и подршку школе и општине Апатин.

-Жеља ми је да сад пренсем сва своја сазнаја и иксуства из дружења са природом коју сам овековечио фотографијом за свих ових малтене шест деценија. Из обимног фотографског опуса покушаћу да деци, као најзахвалнијој публици, представим све чари природе која их окружује. Да им приближим и улијем љубав према природи. Само из „Горњег Подунавља“ имам око 50.000 кадрова природе, флоре и фауне-рекао нам је Лаки.
Јован Лакатош располаже са још хиљадама снимака из целог света који је пропоутовао, од Камчатке, преко Африке, Северне Америка до Хималаја. Колики је рејтинг његових фотографија природе сведочи што је био почасни гост на најпрестижнијем Фестивалу фотографа природе у Лунену, код Дортмунда, где је пред 3.500 хиљаде окупљених форграфа из света, имао своју презентацију.

Идеја да Лакатош приближи апатинској деци природу која их окружује подржала је школа „Жарко Зрењанин“ а Лакијево „путовање“ кроз свет природе његовим магичним фото апаратом овим се на завршава. У плану су и други пројекти попут упознавања деце са самом природом кроз излете, едукативне радионице, развијању љубави према фотографији природе и самој природи. Баш као што је то Лаки учио када је некад био ученик Грађанске школе у Апатину.

С.П.Ш.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *