ОДРЖАН ДРУГИ ДАН ФЕСТИВАЛА „ПОТПИС“, ГОСТОВАЛИ ВИОЛЕТА БАБИЋ И МИЛАН ЦАЦИ МИХАИЛОВИЋ

APATIN KULTURA VESTI

Други дан 3. Међународног фестивала „Потпис“ Општинског културног центра обележили су програм намењен ученицима Основне школе „Жарко Зрењанин“ и позоришно вече.
Лектор и писац Виолета Бабић представила је ученицима од петог до осмог разреда своје три књиге ЈЕЗИЧКИХ ЦРТИЦА „365“, „366“ и „367“.

– Свакодневно примећујем неправилности у говору оних с којима сам у контакту и никако да се помирим с тим да чак и образовани људи не говоре увек исправно. Углавном ми то што чујем у продавници, у градском превозу, на телевизији или што прочитам у новинама и служи као грађа за обраду језичких проблема. Ниједна цртица није измишљена. Свака је повезана са стварношћу и неком реалном ситуацијом. А грешке које се појављују најчешће су следеће: неправилно коришћење вокатива („Здраво Ива!“ уместо „Здраво, Иво!“), непознавање писања негације „не“ уз глаголе („Ја стварно неверујем!“, а заправо не верује), погрешна употреба императива (Споји и освоји!, а треба Спој и освој!) и англосрпски језик, којим се говори преко сваке мере и све скраћује без икакве потребе, из помодарства, рекла је, између осталог, Виолета Бабић.

У Великој сали ОКЦ Милан Цаци Михаиловић одржао је представу сачињену од цртица из своје три књиге „Успомене 212“. Публику је насмејао анегдотама из богатог позоришног живота „Атељеа 212“. Тако смо чули каквим су се доскочицама и смицалицама служили познати глумци, али и остало особље великог театра какав је „Атеље 212“. Било је ту разних епизода из живота Зорана Радмиловића, Данила Бате Стојковића, Светлане Бојковић, Жанке Стокић, Мире Траиловић и многих других.

Глумац је апатинску публику подсетио да је у Сомбору служио војску, а у Апатину најчешће проводио слободне сате и дане.

– Врло сам узбуђен дошао зато што сам пре 41 годину служио војску у Сомбору и долазио често у Апатин. Овај град ми је остао у лепој успомени. Мало сам и стрепео да ли ће бити публике. Прошетао сам и на више места наилазио на врло пријатне ситуације где су ме људи љубазно поздрављали. Мислим да је и ово вече било врло пријатно. На почетку сваког гостовања публици кажем да нам је смех потребан, јер је он лек за ова тешка времена у којима живимо. Ово су лепе, наивне приче о људима који су обележили једно време. Срећан сам што сам ушао у ову генерацију и што сам проживео једно време са њима, рекао је Цаци.

На крају вечери глумац је потписивао књиге.

аутор: Мара Вуковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *