НОВИ ПРОЈЕКАТ ПОДРШКЕ СПОРТСКИМ И ФИЗИЧКИМ АКТИВНОСТИМА ДЕВОЈЧИЦА “ACTIVE GIRLS”

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

У Новом Саду је крајем месеца јуна одржана конференција на којој је започет пројекат „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Active Girls“, који суфинансира Европска унија кроз Интеррег – ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска–Србија, са укупним будзетом од 210.865,04 евра, од чега средства Европске уније (ИПА) износе 179.235,28 евра.

Партнери на пројекту су Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Општина Сентеш у Мађарској и Сквош клуб „Тиса“ из Сегедина.

„Подршка женском спорту један је од приоритета у Програму развоја спорта у АП Војводини, где водимо рачуна о родној равноправности. Поносни смо на чињеницу да је Покрајински секретаријат за спорт и омладину у својој историји, по први пут водећи партнер на пројекту који је подржан средствима Европске уније и потрудићемо се да оправдамо улогу лидера. Подршка овом пројекту је прави показатељ да је наша политика и опредељење да се боримо за унапређење женског спорта кроз сарадњу и додатне изворе финансирања – исправна“, изјавио је у свом уводном обраћању покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез.

Батез је додао да Покрајински секретаријат за спорт сваке године већ реализује посебан конкурс за афирмацију жена у спорту. Међутим, подаци говоре да су у основним школама у спортским и физичким активностима ученици активнији од ученица и да са узрастом ниво физичке активности опада, те да је у осмом разреду тек свака осма девојчица физички активна сваког дана.

Истраживања о бављењу спортом код девојчица на територији Војводине су показала да се највише девојчица бави одбојком.Свака друга девојчица која се бави спортом тренира одбојку,следе плес,пливање и гимнастика.

Према његовим речима, то је и био мотив да се приступи писању оваквог пројекта у ЕУ формату.

Овај пројекат ће се реализовати у наредна 24 месеца у општинама у пограничном региону, код нас у шест војвођанских општина: Апатин, Одзаци, Мали Иђош, Чока, Врбас и Нови Кнежевац. Циљ је да се што већи број девојчица узраста од 7 до 15 година бави неком физичком и спортском активношћу, првенствено због њиховог здравља.

Школе обухваћене пројектом биће опремљене реквизитима за наставу физичког васпитања. За наставнике и тренере биће обезбеђена додатна едукација у новинама из тренерске праксе. Планиране су и радионице и спортски кампови, на којима ће учествовати 80-так девојчица из пограничних подручја обухваћених пројектом.

На овој конференцији, учествовали су представница заједничког секретаријата Интеррег ИПА прекограничног програма Србија – Мађарска Агнеш Добротка, шеф одељења за ЕУ пројекте у Општини Сентеш Миклош Сигети, помоћница директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине Габријела Хас и пројектни партнери и менадзери као и представници локалних самоуправа и покрајинских гранских савеза.
Општину Апатин су представљали председник Милан Шкрбић и директорица ОШ Жарко Зрењанин Сања Шијан.
Овај програм почеће са реализацијом од септембра ,тј са почетком школске године 2018-2019 .У току наступајуће школске године ОШ Жарко Зрењанин ће добити реквизите за три спорта: гимнастику,где ће поред нових справа школа добити и струњаче, реквизите за спортски плес као и лопте и мреже за одбојку.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *