МИСТЕРИЈЕ, ЛЕГЕНДЕ И ДИВЉА ПРИРОДА НАЈОПАСНИЈЕ РЕКЕ НА СВЕТУ

ZANIMLJIVOSTI

Изглед често уме да превари, па се још чешће изненадимо колико је природа језива у својој грациозности. Река Ворф у која протиче кроз британски Јоркшир ће вас оставити без даха, али и најежити својим немирним, мистериозним и непредвидивим током.

Иако на први поглед више личи на поток него на реку, Ворф је популарна међу рекреативцима који воле да јутро започну у природи, окружени крошњама и звуком речног шуштања. Често и сами залутају у део по имену “Болтон стрид” због кога се Ворф сматра најопаснијом реком на свету.

Једна од ствари која ову реку чини смртоносном је њено корито. Наиме, поједини делови речног корита су широки и у њима река тече споро, а корито реке Ворф даље постаје уско и веома стрмо. У тим деловима ова река тече скоро вертикално и веома брзо. Оно што реку даље чини опасном су подводне стене које се налазе дубоко испод површне реке, пише Натионал Геограпхиц.

Брзина и дубина у комбинацији са шупљинама које се налазе између подводних стена, у већини случајева доводе до тога да људско тело не исплива на површину и буде смрвљено од стране подводних стена.

Многи тврде да су шансе за преживљавање равне нули због прејаке матице и огромног камења дуж ове прелепе реке. Сам изглед пореде са рекама из Толкиновог “Господара прстенова”, док о њеној немирној природи круже мног приче…

Како легенда каже, река Ворф одузела је живот дечака који је требало да постане краљ Шкотске. Међутим, приче обичних људи се не разликују превише од стварност. Пре тачно осам година у овој немирној реци удавио се дечак по имену Ерон Пејџ који се играјући у близини реке, случајно оклизнуо и пао у њено корито.

“Колико је леп и одаје утисак безазлености, толико је Болтон Стрид и смртоносан. Он убија због своје геоморфологије – облика речног канала на који утиче састав стена”, изјавила је Керолајн Робертс, професорка екологије на “Гришам” колеџу.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *