ЛЕКАРИМА СПЕЦИЈАЛИСТИМА ПЛАТЕ ВЕЋЕ ЗА 15, А НАСТАВНИЦИМА ЗА 10 ОДСТО

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Премијерка Ана Брнабић најавила је да би до краја године требало да буде усвојен закон о увођењу платних разреда и да би тај систем требало да заживи од 1. јануара следеће године.

На питање да ли ће бити повећане плате просветним радницима, рекла је да влада сада израчунава ефекте повећања плата у јавном сектору и укидање привременог смањења пензија, као и да ће у фокусу поново бити подизање животног стандарда запослених у здравству, просвети и безбедносним службама, посебно војсци.

“Платне разреде смо скоро завршили у ресорима и сада идемо у разговоре са синдикатима. Мислим да ћемо до краја године успети да уђемо у скупштину са тим законом и да ћемо од 1. јануара 2019. имати ту јако важну реформу и увести платне разреде у управу”, казала је Брнабић. Навела је да ће тако сви знати колике ће бити њихове плате и да ће сви имати повећање по платним разредима када буду завршене реформе, а биће уведен и систем награђивања.

Она је најавила да ће до краја године влада пробати заједно са Министарством државне управе да регулише и забрану запошљавања.

“Мислимо да ћемо заједно са буџетом у скупштину ући и са тим преглогом. Мој предлог том министарству је, видећемо колико је то могуће, да све локалне самоуправе које су испод максиамалног броја запослених и имају буџет за плате, не треба да траже додатно било каква одборења од владине Комисије за запошљавање, како би могле да попуне своје капацитете”, рекла је премијерка.

Здравство и просвета ће имати предност

Лекари специјалисти имаће 15 одсто веће плате него сада, медицинске сестре 12 процената, а наставници око 10 одсто, предвиђа радна верзија новог система платних разреда, пише “Блиц”. Како наводи лист, идеја радне верзије система платних разреда је да нови коефицијенти донесу највеће повећање зарада запосленима чија су примања потцењена.

Тако ће медицинске сестре у домовима здравља, које тренутно зарађују око 35.000 динара, моћи да очекују плату између 37.043 и 39.331 динара. Њихове колегинице у болницама на општим одељењима са платом од 36.935 динара добијаће од 39.511 до 40.657 динара, док ће плате лекара расти и за 11.000 динара, па ће плата доктора субспецијалисте бити већа од 91.000 динара.

Реформом система предвиђени су минимални и максимални износи плата, а тачна зарада која ће се кретати у тим оквирима зависиће од ангажовања, постигнутних резултата, прековремених сати и дана дежурстава.

“То јесте повећање од десетак процената, али оно није довољно да Србија задржи своје здравствене раднике у систему. Данас медицинске сестре и лекари све чешће одлазе из државног система, било у приватни сектор или у иностранство. Најчешће је реч о најбољим и најискуснијим кадровима попут сестара које раде у операционим салама, респираторним центрима и трансфузиологији, али и лекарима попут интерниста и радиолога”, каже за “Блиц” Живорад Мркић, председник Новог синдиката здравства.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је јуче да се разговара о томе да плате просветних радника буду повећане бар за десет одсто.

“Здравство и просвета ће имати предност, то сам чуо од премијерке и то могу да кажем”, рекао је Шарчевић.

“Требало би имати на уму да осма платна група, у коју су сврстани скоро сви наставници и стручни сарадници (осим библиотекара), има чак девет платних разреда који обухватају висину коефицијента од 3,35 па до 4,71. То значи распон плата од 47.870 динара до 67.500 динара. У досадашњем систему обрачуна зарада у образовању, максимална разлика између наставника почетника и онога пред пензијом је могла износити до 15,6 одсто, сада та разлика иде до чак 40 процената”, рекао је Милан Јевтић, члан Председништва Уније синдиката просветних радника Србије.

Он наглашава да је предложени коефицијент за стручне сараднике и за секретаре школа за седам одсто нижи у односу на наставнике. То не значи мању плату од оне коју тренутно имају, већ да је планирано повећање за њих ниже у односу на повећање које ће имати наставници.

Аутор: Тањуг, Блиц

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *