КУЋА ГРОФА ТУРСКОГ ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Општина Апатин откупила је старо здање изузетне архитектонске вредности, у самом центру града, које већ деценијама пропада. За његову обнову потребна су, кажу, велика финансијска средства и бројне дозволе Покрајинског завода за заштиту споменика. У потрагу за новцем већ су кренули, како би направили савремени музеј, са дигиталним садржајем, занимљив туристима и посетиоцима.

Кућа грофа Турског, тако је у Апатину сви знају. Старији грађани је памте из неког лепшег периода, а неки су и лично познавали њеног власника.

“Турски је био фантастичан човек, добар и јако богат. Био је или Немац или Мађар. Имао је ветеринарску станицу. Становао сам поред па сам га и лично познавао”, наводи један од грађана Апатина.

Изграђена 1920. године, једно је од најлепших и архитектонски највреднијих здања, управо због тога што је грађена од цигле произведене у циглани породице Мајер.

“Кућа је заиста специфична, јер је њена фасада изграђна од такозване клинкерс цигле – свилене цигле. То је била цигла која се од свих четрдесет циглана, колико је тада постојало овде у Апатину, производила једино у тој Мајеровој циглани, из разлога што је била веома скупа”, наводи Борис Машић, историчар.

Општина је откупила овај објекат са наменом да се од ње направи музеј у којем ће бити смештена сва уметничка дела која се налазе у Апатину. Потребна су, кажу, велика финансијска средства.

“Предвиђено је да се у наредне три године отплати сама кућа, њена цена није била мала, али мислим да је ово од велике вредности за општину”, наводи Дубравка Кораћ, заменица председника општине Апатин.

Музеј ће бити права историјска и културна ризница града, која ће посетиоце најверодостојније упознати са оним што се овде вековима дешавало и стварало. Ипак, на њега ће, верују, највише бити поносни Апатинци.

извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *