ИЗ МОГ УГЛА: СМЕТЛИШТА, „АНОНИМНИ“ ЗАГАЂИВАЧ, ОДИСЕЈА, ЗЛОНАМЕРНИ

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

СМЕТЛИШТА

Поново о нашим дивљим депонијама, неуредности, градској депонији, смећу на плажама…

Сваки текст на тему чистоће града, било објављен као новински или на фејсу, изазива лавину коментара, што значи да се подиже еколошка свест грађана. Када се указује на црне тачке, примећено је да се оне понављају, што значи, да правих реакција задужених комуналаца нема.

Тек, из личног искуства знам да је контејнер код викенд насеља Вагони, усликан и сликан већ годинама. Када смо на то указивали још пре деценију, као еко покрет Плави Дунав, званично нам речено да се викендаши нису или не могу договорити да плаћају контејнера смештеног на бенту поред тог насеља. Па све и да је то тачно да викендаши не плаћају, ваљда није проблем комуналцима тај један контејнер, а требало би да их буде најмање три. Па ако треба нека се у сезони празне бар три пута недељно. Није одвожења смећа ваљда тако скупо и тешко. За неколико литара горива, употребе смећара, ружи се слика нашег града пред страним и домаћим туристима. Шта је ту скупље?

Слично на плажи Плаве руже. Џаба волонтерске акције чишћења ако нема свакодневне бриге за место где, како био рекао мој друг, еколог Бране, долази понекад хиљаду људи. Брине ли ту неко да осим ружне слике града може бити и извора заразе, уз саму реку и толико људи.

Треће, наш суграђанин, који ме као упознаје да је наша градска депонија уствари дивља, да није адекватна стандардима, као и да је у СРП Горње подунавље, (није него прецизније на граници) обавештавам да се и на тај проблем указивало од стране Плавог Дунава, давно, давно, али ни да то није решено. Е, ту су већ потребне озбиљније паре. Тада се држава залагала за регионалну депонију за цео Западнобачки округ која је требало да се налази на Ранчеву у Сомбору. Ова идеја никад није реализован иако је прошло и више од 15 година.

Дакле, ништа није од јуче. Али од давнина до данас ништа се није реализовало.

„АНОНИМНИ“ ЗАГАЂИВАЧ

Него зашто је све тако истинито горе наречено, требало би да нам је јасно, после открића црне рупе натопљене опасним отпадом горива, тик поред пута према Пригревици, а у атару Свилојева.

Да не околишамо, кривац који је направио и одлагао овај контаминирани отпад, загадио суседне њиве и направи трајну штету, није откривен. Никад процесуиран. Никад платио штету ни санирање ове црне рупе из свог џепа. А по чаршији је толико варијанти било, па да су се само оне, макар биле нагађања, само провериле, можда би се кривац идентификовао. Ајд, питајте зашто није?

ОДИСЕЈА

Док на нашим аутомбилима врше детаљан технички преглед, због којег многе боли глава, дотле наши аутобуси, регистрованих фирми за превоз путника, крстаре друмовима полу покварени. Група пензионера која је путовала у Врњачку бању редовно линијом најпознатијег сомборског превозника имала је праву Одисеју, на поласку и на повратку. Ем, путовали цео дан од јутра до мрака, тамо и назад, ем скоро да страдају. Причају, како им је на повратку пред Београдом, чак могао да отпадне точак са аутобуса. Нешто. веле, клопарало. Шофер зауставио аутобус у Београду, они се искрцали, па чекали исправан бус. Срећа, кажу, да је шофер још на путу обавестио надлежне, да се тражи замена буса, иначе ко зна. Срећни пензионери стигли некако у Апатин, срећни што нису страдали. А била је то редовна линија од Сомбора до врњачке бање.

ЗЛОНАМЕРНИ

Чини ми се да је ово лето, било лето за младе. Наступали су на разним концертима њихови данашњи идоли. Од Хладног пива до Ван Гога, На тргу и плажи доста догађања. Злонамерни, пак, свегде су тражили рачуницу. Те тако педантно бележили ко је од наступајућих гостију колико плаћен.
Питам се, да су они млади, да ли би били задовољни концертима? Овако из паучине наших година не виде другу страну приче осим дневно-политичке рачунице. Ајд, ставите руку на срце, сетите се своје младости и шта вам је чинило задовољство.

Аутор: Софија Пуалић Шперо

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *