ЗЛАТКУ ВАСИЋУ ПРЕСТИЖНА НАГРАДА „НЕВЕН“

APATIN KULTURA VESTI

•„ЧУДЕСНО ПУТОВАЊЕ“ НАЈБОЉА КЊИГА БЕЛЕТРИСТИКЕ ЗА 2017. ГОДИНУ

Престижна књижевна награда у области књижевног стваралаштва за децу “Невен” за најбољу књигу из области белетристике објављену у 2017. години припала је нашем суграђанину, писцу Златку Васићу. Само дан након што му је саопштено да су му читаоци доделили „Доситејево перо“ Васић је сазнао да је за књигу “Чудесно путовање” добио и награду критике – „Невен“.

– Било која награда сваком уметнику прија, а када добијете овако вредна признања као што су „Доситејево перо“ и „Невен“ онда је то неописив осећај. Мени су награде, поред радости, увек биле потврда да сам на правом путу када је писање у питању. „Доситејево перо“ и награда „Невен“ су ласкава признања. Поготово што је једну додељује жири читалаца, а другу критичари. И некако се поклопило да се „Чудесно путовање“ допало једнима и другима. Поред тога, оне су оправдале поверење које ми је указао „Креативни центар“ када је одлучио да овај роман штампа, рекао је писац Златко Васић за Радио-Дунав.

О награди је одлучивао жири у саставу Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет.
Организација “Пријатељи деце Србије” доделиће у Свечаној сали Скупштине града Београда две награде “Невен” за 2017. годину издањима “Креативног центра”. Поред Васићеве књиге награду је добила и Татјана Михајилов-Крстев за књигу „50 експеримената уз живог света“ као најбољем делу из области популарне науке, о чему је одлучивао жири у саставу Љубица Урошевић, Милован Данојлић, Гордана Главинић и Ивана Мијић Немет.

Треба додати и да су издања “Креативног центра”, за скоро 30 година постојања, освојила чак 25 “Невена” .

Награда „Невен“ установљена је 1955. године, са циљем да подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и награди најуспешнија остварења за децу у протеклој години. Најстарија је и најзначајнија награда из области стваралаштва за децу у Републици Србији, а „Пријатељи деце Србије“ је додељу за три категорије: белетристику, илустрацију књиге – сликовнице и популарну науку.

Награду чине скупоцена повеља (чији је аутор Душан Петричић) и новчани износ. Организација у јуну месецу пресује цвет невена, који је саставни део повеље која се руком исписује, која се уручује добитницима на додели награде. Чланови жирија су истакнути писци и илустратори, као и професори факултета за дечју књижевност и професори који се баве науком.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *