ЗИМА НА БАЛКАНУ БИЋЕ БЛАГА СА ВЕОМА МАЛО СНЕГА

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

“Accuweather” је објавио предвиђања за зиму, у којима се наводи да ће доминирати снажни ветрови и влажно време, али углавном без снега.

За разлику од остатка Европе, Шпанија, Португал, Италија и Балкан ће имати топлу зиму.

Северни делови Европе суочиће се са олујним ветровима, поплавама и другим проблемима које невреме доноси. Исти ризик имају и северозападни делови Европе, од Шпаније до Француске. Ипак, температуре ће бити изнад просечних за ово доба године.

Олује које долазе с Атлантика с топлим ваздухом спречиће продор хладног сибирског ваздуха. Очекује се доста кише, али не и снег, док ће јануар и фебруар бити већином без падавина.

За Балкан се предвиђа да ће температуре бити више од просечних за зимски период те да ће бити врло мало снега. Ово ће узроковати велики проблем зимској сезони на планинама. Једино ће на Алпима бити мало снега.

Не очекује се да ће се поновити екстремно хладни дани као током претходне зиме. У Пољској, Аустрији и Чешкој се очекују веће количине снега у неколико наврата током јануара и фебруара.

Када је реч о ближим прогнозама, након дужег необично топлог периода, у већем делу Европе доћи ће до велике промене већ следеће недеље, коју ће изазвати хладни талас с Арктика, тако да неће бити сунчаног времена.

Према наводима “Severe Weather Europe”, хладни талас стићи ће преко Скандинавије, а одатле ће кренути према југу и источно-централној Европи, док се очекује да ће на Балкан стићи 25. октобра. Температуре ће бити доста ниже, а крајем те седмице може се очекивати и снег у нижим пределима.

Аутор: klix.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *