ДРАГАН ШТЕВИЋ УПУТИО ВАСКРШЊУ ЧЕСТИТКУ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Васкршњу честитку верницима упутио је Протонамесник Драган Штевић, парох и старешина светоапостолског храма у Апатину:

Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт победи и онима

у гробовима, живот дарова.”

Христос Васкрсе!

Ваистину Васкрсе!

Драга Браће и сестре! Темељ наше хришћанске вере на којем почива целокупно хришћанство, од првих дана па све до данас, као и увек и довека, јесте догађај Христовог Страдања и Васкрсења из мртвих. Ту истину, то савршено човекољубље Христово, Свети Апостоли, апостолски наследници, епископи, свештеници и верни народ, ревносно су проповедали кроз сву историју свете Цркве, и то до толике мере, да су већина од њих мученичком смрћу пострадали.

Сведоци смо сви да и данас у свету, и не само тамо где је рат, да страдају невини цивили – хришћани, само зато што су хришћани.

Ако смо оцрквењени, то јест, ако живимо хришћанским начином живота, ако смо освећени умом, и просвећени вером, надом и љубављу, схватићемо да је страдање, мучеништво и смрт за Христа, уствари рођење за живот вечни. Том искуству нас учи света Црква. Јер ко верује и живи Христом и са Христом, ако и умре васкрснуће, и то и душом и телом. Тада, тело неће робовати баријери времена и простора. Те баријере се премошћавају и на свакој Светој Литургији, на којој Духом Светим Христос долази међу нас, борави заједно са нама и даје нам себе кроз Свету Тајну Причешћа, да постанемо заједничари кроз Њега и са Оцем и Духом Светим, а и са свима светима од пастања света. Изван Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве, дакле, изван Христа Васкрслога, човеково срце и ум су нечисти и острашћени, и стога не могу видети славу Божију. Зато нека би дао Васкрсли Господ, да као народ који потиче од светих и правдољубивих предака, сви заједно и ми у нашем граду Апатину, закорачимо путем очишћења и просвећења ума и срца нашег и са поверењем приступимо сведочанству Светих Апостола и светитеља и заживимо смирено и верно у Литургијском окриљу Цркве.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Свим Хришћанима Римокатоличе вероисповести, Нашој драгој браћи и сестрама у Христу Господу, честитам највећи Хришћански празних

Васкрсење Христово!

СРЕĆАН УСКРС !